San Vicente Mártir se elimina del calendario: adiós al festivo local del 22 de enero
Procesión de San Vicente Mártir.

El calendari local de la ciutat de València ja no serà com sempre. La festivitat de Sant Vicent Màrtir s’elimina definitivament del 22 de gener. A partir de 2022 es traslladarà a diumenge segons han confirmat des del Ajuntament. A més, la decisió ja té la vènia del Vaticà.

La decisió es va donar a conèixer aquest dimecres després de la reunió entre l’alcalde de València, Joan Ribó, i l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares. Des de 2019 s’estava treballant en aquesta modificació que pretenia aplicar-se en 2021. No obstant això, la pandèmia del coronavirus va modificar els plans optant-se per mantenir la festivitat per última vegada.

Les festivitat de Sant Vicent Màrtir seguirà el model del Corpus Christi. Aquest té lloc en el primer dijous de l’octava de Pentecosta però se celebra el diumenge següent, és a dir, tres dies després de la data original per a facilitar la jornada d’actes festius amb la tradicional processó.

La nova data situarà la celebració de Sant Vicent Màrtir en el diumenge més pròxim al 22 de gener. Amb això es pretén facilitar la conciliació familiar perquè, en tractar-se d’un festiu local, molts valencians que treballen en localitats limítrofes no ho gaudien. A més, amb aquest canvi també se cerca impulsar la festa. El diumenge la quantitat de gent que podrà gaudir d’ella és major, inclosos veïns i visitants.

De la mateixa manera, l’eliminació suposarà traslladar el festiu a un altre dia del calendari laboral per al seu gaudi. Una de les opcions més comentades és situar-ho en Falles, concretament el 18 de març. D’aquesta manera s’allarguen les vacances dels ciutadans en la setmana gran de València. D’altra banda, també podria canviar-se en funció de l’any segons convinga per a millorar el benestar dels treballadors.