Procesión de San Vicente Mártir
Procesión de San Vicente Mártir.

Un any més este 22 de gener torna a ser festa local a València encara que és possible que es tracte de l’última vegada. Va ser el mes de setembre passat quan l’alcalde de València, Joan Ribó, i l’arquebisbe Antonio Cañizares van anunciar que la festivitat de Sant Vicent Màrtir canviaria de data en el calendari. Tanmateix, això no es farà efectiu fins que el Vaticà ho aprove, possiblement al llarg de 2020 per a entrar en vigor en 2021.

L’objectiu, tant de l’Església com el del consistori, no és un altre que el de tractar de beneficiar la celebració d’esta jornada religiosa per a donar-la a conèixer entre els municipis valencians on el 22 de gener és un dia laboral.

En fer-ho així se seguirà el model del Corpus Christi, festivitat que té lloc en el primer dijous de l’octava de Pentecosta (entre el 21 de maig i el 24 de juny) però que se celebra el diumenge següent, és a dir, tres dies després de la data original per a facilitar la jornada d’actes festius amb la tradicional processó.

Ara mancada saber quan se celebrarà Sant Vicent Màrtir, una potestat que decidirà el propi Arquebisbat de València i que podrà ser el diumenge més voltat a la festivitat o bé un fix per a tots els anys igual.

De la mateixa manera, en eliminar este festiu local s’haurà de traslladar a un altre dia del calendari laboral per a gaudi dels valencians. Per a això una de les opcions més comentades és situar-ho en Falles i allargar així les vacances dels ciutadans en la setmana gran de València. D’altra banda, també podria canviar-se en funció de l’any segons convinga per a millorar el benestar dels treballadors.