La procesión de San Vicente Mártir volverá a recorrer el centro de Valencia este fin de semana
Procesión de San Vicente Mártir en Valencia. / VICTOR GUTIERREZ

València celebrarà aquest diumenge, 22 de gener, la festa de Sant Vicent Màrtir, patró de la capital valenciana. Per a això, l’Arxidiòcesi ha organitzat misses solemnes, processons i batejos de xiquets, entre altres.

L’Arquebisbe de València, Enrique Benavent, presidirà la solemne missa estacional. Aquesta tindrà lloc a les 10.30 hores en la Catedral, amb la intervenció de la Coral Catedralícia. Després de la celebració, la imatge de fusta de Sant Vicent Màrtir serà traslladada en processó.

El recorregut donarà principi en la plaça de la Reina. Seguirà pel carrer de la Mar, Avellanes, plaça de l’Arquebisbat i plaça de l’Almoina per a tornar de nou a la Catedral.

Prèviament a l’eucaristia, se celebraran laudes solemnes a les 9.30 hores. Igualment, els campaners de la Catedral de València realitzaran voltejos a l’eixida de la processó, a la seua arribada a la plaça de l’Almoina i de nou al seu retorn quan entre de nou en la Catedral.

Així mateix, a les 13 hores, rebrà el sagrament del Baptisme un xiquet anomenat Vicente. Tindrà lloc en la parròquia de Sant Esteban Protomártir de València. Es tracta d’un acte tradicional de la festa organitzat per l’Associació de la Pila Baptismal de Sant Vicent Ferrer.

TOTS ELS ACTES DEL 22 DE GENER: SANT VICENT MÀRTIR

La parròquia de Cristo Rey de València, primitiva basílica sepulcral del sant, coneguda com La Roqueta (carrer Sant Vicent, 126) acollirà una missa solemne cantada per la Coral Universitària Sènior. Posteriorment tindrà lloc una ofrena de flors de les falles del sector Roqueta- Arrancapins. A les 12.00 hores hi haurà benedicció i repartiment de pans. A la vesprada, a les 18.30 hores serà la tradicional missa en ritu hispà-mossàrab.

D’altra banda, en la parròquia Sant Vicent Màrtir (carrer Ermita 1), on va ser abandonat el cos del sant pels seus botxins després del seu martiri en el segle IV, s’oficiaran diverses eucaristies el diumenge. Hi haurà misses de la comunitat a les 10 i a les 12 hores; missa amb assistència de la falles del barri i benedicció de pans a les 13 hores; i missa solemne cantada per la Coral Polifònica Valentina a les 19.30 hores. Igualment, el dissabte acollirà una missa en ritu hispà-mossàrab a les 19.30 hores.

En la parròquia El Salvador i Santa Mónica (plaça de Santa Mónica) acollirà el diumenge a les 11 hores la celebració d’una missa de les famílies. Hi haurà representació dels xiquets de l’arribada de Sant Vicent i Sant Valero lligat a la columna on el sant va ser portat com a presoner a València. El dissabte a les 08:45h tindrà lloc una ruta ecumènica per llocs vinculats a Sant Vicent. Igualment, el dissabte se celebrarà una missa hispanomozárabe a les 19.30 hores.

De la mateixa manera, aquest diumenge a les 18h se celebrarà una missa en ritu hispànic en la capella presó de Sant Vicent, coneguda com “el Pouet”. Romandrà oberta des de les 10.00 fins al final de la missa. Per part seua, l’església de Santa Catalina acollirà el diumenge una missa en ritu hispànic a les 18 hores.

PATRÓ DE L’ARXIDIÒCESI DE VALÈNCIA

Sant Vicent Màrtir és patró de l’arxidiòcesi de València i de la pròpia capital valenciana. També és el patró del districte de Benimàmet i de les localitats de Guadassuar i Corbera.

Igualment, és titular de les parròquies de la pedania de Venda de Gaeta i la del far de Cullera. En aquesta última se li professa enorme devoció perquè el cos de sant Vicente va aparèixer en una platja pròxima. Pel que sembla, els botxins ho van llançar a la mar amb una roda de molí lligada al coll.