Procesión de San Vicente Mártir en Valencia.

Després de dos anys de pandemia, València torna a celebrar hui la festa del seu patró. Com a marca la tradició, Sant Vicent Màrtir recorrerà en processó els carrers del centre de la ciutat. Durant el matí i la vesprada, el sant patró valencià seguirà un programa d’actes en diferents parròquies valencianes. 

El dia donarà principi amb solemnes laudes a les 9.30 hores en la Catedral de València. L’Arquebisbe de València, Enrique Benavent, presidirà tot seguit la solemne missa a les 10.30 hores en la mateixa Catedral. La Coral Catedralícia, posarà veu en aquest dia tan assenyalat per als valencians.

Després d’això, la imatge de fusta de Sant Vicente Mártir serà traslladada en processó. La desfilada s’iniciarà des de la plaça de la Reina, seguint pel carrer de la Mar, Avellanes, plaça de l’Arquebisbat i plaça de l’Almoina fins a finalitzar en la Catedral.

Els campaners de la Catedral de València realitzaran voltejos en tres dels moments del recorregut. Les campanes sonaran a l’eixida de la processó, en l’arribada a la plaça d’Almoina i de nou quan entre a la Catedral.

PROGRAMA D’ACTES SANT VICENT MÀRTIR

A les 13 hores tindrà lloc el sagrament del Baptisme que se li realitzarà a un xiquet en la parròquia de Sant Esteban Protomártir. Este acte tradicional de la festa, ho organitza l’Associació de la Pila Baptismal de Sant Vicent Ferrer.

La parròquia de Cristo Rey de València, primitiva basílica sepulcral del sant, coneguda com La Roqueta (carrer Sant Vicent, 126) acollirà una missa solemne cantada per la Coral Universitària Sènior. Posteriorment tindrà lloc una ofrena de flors de les falles del sector Roqueta-Arrancapins. A les 12.00 hores hi haurà benedicció i repartiment de pans. A la vesprada, a les 18.30 hores serà la tradicional missa en ritu hispà-mossàrab.

D’altra banda, en la parròquia Sant Vicent Màrtir (carrer Ermita 1), s’oficiaran diverses eucaristies. Les misses de la comunitat seran a les 10 i a les 12 hores; missa amb assistència de la falles del barri i benedicció de pans a les 13 hores; i missa solemne cantada per la Coral Polifònica Valentina a les 19.30 hores.

En la parròquia El Salvador i Santa Mónica (plaça de Santa Mónica) se celebra una missa de les famílies. Hi haurà representació dels xiquets de l’arribada de Sant Vicent i Sant Valero lligat a la columna on el sant va ser portat com a presoner a València.

De la mateixa manera, a les 18h se celebrarà una missa en ritu hispànic en la capella presó de Sant Vicent, coneguda com “el Pouet”. Romandrà oberta des de les 10.00 fins al final de la missa. Per part seua, l’església de Santa Catalina acogerá una missa en ritu hispànic a les 18 hores.