El calendario laboral de Valencia podría cambiar para 2023

El calendari laboral de la ciutat de València per a 2023 es queda al llimbe. L’absència de sis regidors del Ajuntament ha impedit tirar avant la proposta de l’alcalde, Joan Ribó.

L’edil havia anunciat la decisió de convertir el dilluns 24 d’abril en festiu local. D’aquesta manera s’aprofitava el dia de Sant Vicent Màrtir (22 de gener) en caure en diumenge. El motiu de retardar tant la festivitat era poder comptar amb quatre setmanes consecutives de ponts reduint les jornades laborals a quatre dies. Amb això se cercava provar la setmana laboral de quatre dies entre els funcionaris del consistori.

Tanmateix, de moment això no es podrà fer. Hui l’Ajuntament de València anava a procedir a la seua aprovació en ple però l’absència de sis regidors en el moment de la votació ha impedit que tire avant. La proposta de Compromís ha comptat amb 11 vots a favor i 16 en contra de l’oposició.

No obstant això, aquest primer rebuig no significa que finalment no vaja a eixir. L’Ajuntament haurà de tornar a realitzar una votació en un ple extraordinari o ja esperar a l’ordinari del mes de desembre.

Des de l’oposició s’ha criticat la proposta de Ribó per voler convertir el 24 d’abril en festiu en lloc de marcar un dia de vacances per a Falles. Les festes valencianes enguany no tindran pont ja que el 19, dia de San José, és diumenge. Per això, s’havia sol·licitat declarar el divendres 17 com a festiu local.

DOS FESTIUS LOCALS

Cal recordar que cada ajuntament disposa de dues festes locals a l’any. Habitualment València consumia el 22 de gener (Sant Vicent Màrtir) i el segon dilluns de Pasqua (Sant Vicent Ferrer). Fa uns anys, havia entrat en debat l’eliminar la festivitat de gener per a traslladar-la a diumenge, com el Corpus. Les Falles eren unes de les dates que més es remenaven per al seu trasllat encara que la decisió de l’alcalde de passar-lo al 24 d’abril va agafar per sorpresa al sector.

Ara caldrà esperar al pròxim ple per a veure què succeeix amb el calendari laboral. S’entén que per a llavors estaran tots els regidors i per tant s’aprovarà el dilluns 24 d’abril com a festiu per a la ciutat de València.