Agents de la Policia Nacional han desarticulat un dels majors laboratoris de processament de cocaïna d’Europa situat en un xalet aïllat de El Puig (València). Han sigut detingudes onze persones en sis províncies –Madrid, Màlaga, Toledo, València, Valladolid i Pontevedra – i s’han practicat deu entrades i registre d’immobles, confiscant uns 8.500 litres de diverses substàncies químiques fiscalitzades i de difícil adquisició destinades a l’elaboració del clorhidrat de cocaïna.

També s’han interceptat 12 contenidors de coca/farina de palmiste en el port de Marín (Pontevedra), producte en el qual emmascaraven l’estupefaent per a superar els controls duaners i sanitaris i que, una vegada processat, s’obtindria més de tres tones de cocaïna.

L’organització estava composta per ciutadans de nacionalitat espanyola, colombiana i albanesa dedicats a la introducció de grans partides de substància estupefaent a Espanya, camuflades en diferents productes legals, per a posteriorment establir laboratoris clandestins amb la finalitat d’extraure la pasta de coca d’aquests productes i amb això elaborar clorhidrat de cocaïna. El seu últim objectiu consistia a dur a terme l’obtenció i posterior distribució de droga, per a això comptaven amb una àmplia estructura empresarial que s’encarregava d’importar contenidors marítims contaminats de coca de palmiste, producte amb el qual emmascaraven l’estupefaent a fi de superar fàcilment els controls duaners i sanitaris.

Enviats des de Colòmbia per a comprovar l’estructura empresarial

Fruit de les perquisicions policials els agents van tindre coneixement de la presència al nostre país d’una parella de ciutadans colombians que havien sigut enviats fins a tres vegades per part de l’organització proveïdora en origen. La seua missió era la de comprovar l’estructura empresarial a Espanya, així com negociar percentatges i beneficis a repartir una vegada la droga fóra ja extreta i distribuïda.

Posteriorment, els investigadors van detectar l’arribada de deu contenidors al Port de Marín (Pontevedra) amb mercaderia legal i, entre ells, un en el que es transportava la cocaïna. Amb tot això els investigadors van establir un fort dispositiu policial, compost per més de cent funcionaris policials repartits en les diferents províncies espanyoles, i van procedir de forma simultaneja a efectuar la detenció d’onze persones a València (4), Madrid (3), Valladolid, Vigo, València i Toledo, entre ells els principals responsables de l’organització i els encarregats de la logística i infraestructures.

També es va dur a terme el registre de 10 immobles, entre ells un xalet aïllat situat en la localitat del Puigdonde es trobava el laboratori i on es van confiscar més de 8.500 litres de diverses substàncies químiques fiscalitzades, totes elles de difícil adquisició i destinades a l’elaboració del clorhidrat de cocaïna.

Laboratori protegit les 24 hores del dia

Per a sufragar i obtindre beneficis de la inversió realitzada, l’organització estava condicionant diverses estades de la propietat per a destinar-les al cultiu de marihuana. Per a això comptaven amb un súbdit marroquí que a més s’encarregava de la seguretat de la finca, romanent en el seu interior les vint-i-quatre hores sense abandonar la mateixa ni per a proveir-se de queviures, ja que li eren facilitats per un altre integrant de l’organització.
El xalet havia sigut llogat per la seua ubicació aïllada de les grans urbs, el seu difícil accés, la seua discreció i la possibilitat de destinar la finca llogada a aquestes il·lícites activitats sense cridar l’atenció de la resta de finques confrontants.

A més, els integrants de l’organització duien a terme multitud de mesures de seguretat abans de dirigir-se a l’immoble, mantenint així mateix una vigilància permanent de la casa amb la finalitat de detectar possibles seguiments policials, fet que dificultava enormement la investigació. Destaca a més la gran mobilitat de l’organització, ja que els seus principals responsables viatjaven per tota Espanya, residint en un xalet de luxe en la Costa del Sol des d’on coordinaven i donaven les instruccions oportunes.

La Zona 0 del Cabanyal inicia un “lavado de cara”: así será el antes y el después del barrio