hora

Com totes les primaveres, toca acomiadar-se de l’horari d’hivern i donar la benvinguda al d’estiu. El diumenge de la setmana que ve, el 29 de març, a les 2.00 seran les 3.00. Així que el rellotge s’avançarà el que suposarà viure una hora menys de la temuda quarentena pel coronavirus.

Això és conseqüència de la Directiva Comunitària, que té com a objectiu l’estalvi energètic. Però això no solament succeeix en el vell continent, sinó que en altres països de Amèrica Llatina, els EUA i el Canadà també tenen aquest sistema. De fet, als Estats Units ja van canviar a l’horari d’estiu el 8 de març.

L’any passat la Comissió Europea va llançar la possibilitat d’estandarditzar un únic horari. En una consulta pública, entorn al 80% es va posicionar a favor d’aquesta opció. La mostra la comprenien prop de 4,6 milions de ciutadans europeus. No obstant això, no va haver-hi un consens entre els 28 països de la Unió Europea, quan encara s’incloïa al Regne Unit. Amb aquesta inestable conjuntura de la UE, sembla que la unificació del canvi d’hora haurà d’esperar almenys fins l’any que ve.

Quins efectes té l’horari d’estiu?

A partir del 29 de març, començarà el dia i fosquejarà una hora més tard. D’aquesta manera, podrem disposar de més temps de llum solar a la vesprada, que sol beneficiar a alguns negocis. Sobretot, els que més ho agraeixen són els d’oci, ja que en general es tarda més a arribar a casa.

Pel que fa a la salut, sense comptar els infarts, els especialistes asseguren que no hi ha cap risc pel canvi d’hora en una població sana. No obstant això, és diferent si es pateix determinats trastorns.