CAMBIO DE HORA | ¿Cuándo se cambia al horario de invierno?

Espanya es prepara per a viure un nou canvi d’hora. Enguany tot el país canviarà a l’horari d’hivern en l’última jornada del mes d’octubre, coincidint amb el pont de Tots els Sants.

Tal com estableix l’acord europeu, el canvi a l’horari d’hivern ha de produir-se l’últim diumenge d’octubre. Encara que normalment coincideix amb la tercera setmana del mes, en aquesta ocasió octubre finalitza l’últim dia de la setmana.

Per això, serà el dia 31 (Halloween) quan els rellotges s’endarrerisquen una hora. D’aquesta manera en la matinada del dissabte 30 al diumenge 31 es passarà de les 03.00 a les 02.00 hores, un canvi que permetrà guanyar una hora del dia.

LA HISTÒRIA DEL CANVI D’HORA

El canvi d’hora sempre es relaciona amb el millor aprofitament de la llum i l’estalvi energètic. En 1784, Benjamin Franklin, ambaixador dels EUA a França, va enviar una carta al diari Le Journal de París proposant algunes mesures favorables per a l’estalvi energètic.

Algunes d’aquestes van ser posar un gravamen a les persones que impediren l’entrada de la llum a les habitacions dels seus habitatges; regular el consum de cera i ciris; i fer replicar les campanes de les esglésies a l’alba perquè la gent s’alçara a la mateixa hora. En realitat, no se li va fer molt de cas però a poc a poc algunes de les seues idees es van anar aplicant.

Ja en 1905, William Willet va proposar avançar els rellotges 20 minutos tots els diumenges d’abril. L’objectiu era guanyar llum les vesprades d’estiu i fer el contrari a la tardor. No obstant això, els científics es van oposar i no va ser fins a 1916 quan es va prendre una mesura per a l’estalvi energètic.

El 30 d’abril d’aquest any, durant la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va aprovar el canvi d’hora per a estalviar carbó. Països com Alemanya, Àustria i Hongria van adoptar aquesta mesura que va durar uns mesos. Ja en 1974, després de la primera crisi del petroli, el canvi d’hora es va convertir en norma. No obstant això, no va ser fins a 1981 quan es va aplicar com a directiva europea.

Des de llavors, tots els països d’Europa canvien els seus rellotges per a aconseguir un estalvi energètic, encara que segons asseguren experts del sector, el canvi a penes modifica la factura en les llars.