CAMBIO DE HORA | ¿Adelantamos o atrasamos los relojes?

L’horari d’estiu ha tocat a la seua fi. Aquesta pròxima matinada tornarà canviar-se l’hora per a adaptar els rellotges a l’hivern. El canvi es produirà en la nit del dissabte al diumenge havent de retardar els rellotges una hora.

Segons dicta la regulació de la Unió Europea, tots els Estats membres han d’adaptar-se al canvi horari. Així, els rellotges passaran de les 03.00 a les 02.00 hores guanyant 60 minuts de temps.

Aquest canvi d’hora es realitza sempre l’últim diumenge del mes d’octubre. En aquesta ocasió, el pas a l’horari d’hivern ha coincidit amb l’últim dia del mes apurant així les màximes hores de sol a la vesprada.

Tal com marca la normativa, l’horari d’hivern es mantindrà actiu fins a l’últim diumenge de març. Per tant, serà el pròxim 27 de març quan els europeus tornem a avançar els nostres rellotges.

L’objectiu d’aquest acord internacional és aconseguir el estalvi energètic. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), s’estima que cada llar espanyola estalvia 6 euros. A nivell general són 90 milions d’euros estalviats en els habitatges i 210 milions estalviats en edificis terciaris i indústria.

ACABARÀ EL CANVI D’HORA?

En els últims anys s’ha especulat molt de sobre la possibilitat d’eliminar el canvi d’hora. Va ser al febrer de 2018 quan Finlàndia va proposar aquesta mesura a l’Eurocambra. Encara que no va prosperar a nivell de vots, el Parlament de la Unió Europea va prometre estudiar la viabilitat de la iniciativa.

Després d’una consulta realitzada a la ciutadania, la proposta va obtenir un 80% dels vots a favor d’acabar amb aquesta pràctica. A partir de llavors es va iniciar un debat internacional sobre la possibilitat d’adoptar l’horari d’estiu per a tot l’any o bé deixar el d’hivern.

Països com Portugal ja s’han pronunciat sobre el seu desig de no eliminar el canvi d’hora bianual. A Espanya per exemple el debat continua obert. A pesar que el Govern va crear una comissió especial, aquesta no va arribar a obtenir un informe concloent. Per tant, de moment es desconeix quin serà el futur de la península quant al canvi d’hora estacional.