Els gimnasos valencians i l’interior de bars, cafeteries i restaurants recuperaran la seua activitat dilluns que ve. Així ho ha anunciat el president de la GeneralitatXimo Puig, després de la comissió Interdepartamental celebrada aquest migdia.

El líder del Consell ha avançat quines seran les pautes de la desescalada que estaran actives fins a finalitzar la Setmana Santa. Puig ha assenyalat que encara “no estem per a festes”. “Si s’han suspès les festes al carrer és perquè no tenim capacitat de garantir la seguretat sanitària”, ha explicat.

Per això, ha declarat que les pròximes setmanes se seguirà amb una línia “prudent” per part de la Comunitat Valenciana. El líder de l’Executiu ha assenyalat que no es pot pensar que la pandèmia “ja ha passat” perquè assegura que “no ho ha fet”.

La Comunitat Valenciana presenta avui dia una incidència acumulada per davall de la mitjana nacional. Segons les últimes dades, la IA dels últims 14 dies està en 57,66 casos per cada 100.000 habitants. La xifra és menor si es miren les dades de l’última setmana amb una incidència acumulada de 21,8. En el cas del conjunt d’Espanya, estem davant una incidència acumulada de 139,57 (14 dies) i 64,45 (7 dies). Segons Puig, aquesta IA s’ha reduït un 96%. No obstant això, ha comunicat que “la relaxació no és una opció”.

Davant aquest panorama del coronavirus, Puig ha cridat a mantenir “una prudència màxima” per a no tirar “per terra” tot l’avanç realitzat fins ara. “Continuarem fent passos segurs i prudents”, ha matisat.

DATA DE LA SEGONA FASE DE DESESCALADA

L’autonomia compta actualment amb un decret que està fixat fins al diumenge 14 de març a les 23.59 hores. El dilluns 15 arrancaran les noves mesures que estaran actives fins al dilluns 12 d’abril, festiu local a la ciutat de València.

TOC DE QUEDA

La Comunitat Valenciana mantindrà la limitació de la mobilitat nocturna de 22.00 a 06.00 hores. Com a molt, aquesta només podria haver-se retardat fins a les 23.00 hores ja que l’acord del Ministeri de Sanitat ha fixat aquesta hora com a límit.

TANCAMENT PERIMETRAL

Puig ha avançat que l’autonomia mantindrà el tancament perimetral. Encara que de moment és fins al 12 d’abril, no es descarta una ampliació. Aquesta setmana, el president ja s’ha mostrat partidari de fer un pas més enllà en la contenció de la pandèmia. Per això, es baixara mantenir el tancament perimetral fins al 9 de maig, quan finalitze l’estat d’alarma.

REUNIONS SOCIALS

La Generalitat mantindrà la prohibició de les reunions socials en espais privats. D’altra banda, a pesar que els hostalers havien sol·licitat ampliar les taules de les terrasses fins a 6 comensals, el Consell no ha donat llum verda. Per tant, el màxim de persones que podran estar en espais oberts és de 4 llevat que siguen d’una mateixa unitat familiar.

HOSTALERIA

La major novetat és la reobertura de l’interior dels bars, restaurants i cafeteries. Podran fer-ho sempre que es respecte el 30% de l’aforament per a mantenir la distància de seguretat entre les taules. A més, haurà de garantir-se la ventilació de l’espai i el servei de barres seguirà prohibit. Les terrasses, per part seua, amplien el seu aforament del 75 al 100%. Les taules continuaran sent d’un màxim de quatre comensals i l’horari de tancament seguirà fixat a les 18.00 hores.

GIMNASOS

Els gimnasos de València reprendran la seua activitat la pròxima setmana però amb aforament del 30%. Els centres esportius de la Comunitat Valenciana eren els únics d’Espanya que continuaven tancats malgrat tenir menys incidència acumulada que altres territoris.

També es reprèn l’oci educatiu. Les ludotecas i els centres d’oci juvenil podran obrir però amb grups de 10 persones i a un terç del seu aforament.