Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

El dijous 3 de juny és una data clau per a desescalada en la Comunitat Valenciana. Durant aquesta jornada tindrà lloc la Mesa Interdepartamental en la qual es decidiran les noves restriccions després del 7 de juny. Mesures com el toc de queda i la limitació de les reunions socials podrien dir adéu en la Comunitat.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat que la restricció de la mobilitat nocturna no continuarà vigent. Així ho va avançar ell mateix en la passada Interdepartamental. En aqueixa ocasió, Puig va explicar el seu desig de relaxar les mesures sempre que es mantingueren les bones dades.

Una altra qüestió és la relativa a les reunions socials, una pràctica que ha estat molt limitada en els últims mesos i que hui dia està fixada en un màxim de 10 persones.

Igual que succeeix amb el toc de queda, la limitació de les reunions afecta a drets fonamentals dels espanyols. Per això, s’ha necessitat de l’aval del Tribunal Superior de Justícia valencià per a aplicar la restricció. Fins ara, el TSJCV havia donat el seu vistiplau al Consell encara que sempre per períodes de dues setmanes a l’espera de veure l’evolució de la pandèmia.

Precisament són aqueixes dades de contagis els que permetran l’avanç en la desescalada. Actualment l’autonomia presenta una incidència acumulada de 35,5 casos per cada 100.000 habitants. Encara que és més alta que l’última setmana, continua sent la taxa més baixa de la península.

Cal assenyalar que el canvi en les reunions socials també portarà modificacions a les esglésies. Els aforaments en temples de culte estan hui dia al 75% del seu espai. No obstant això, a partir del dilluns decaurà la limitació podent obrir al 100% de la seua capacitat.

Torna l’oci nocturn valencià 

Juntament amb la fi del toc de queda, també ha assenyalat la intenció d’una reobertura “progressiva” de l’oci nocturn. Això sí, sota unes premisses: fins a les dos del matí, amb el 50% de l’aforament i sense emprar les pistes de ball. Segons ha indicat Puig, la Comunitat Valenciana compta amb una situació “bastant consolidada”. Per aquest motiu, assegura que és moment d’ajudar sectors que han fet un “sacrifici enorme”.

Al mateix temps, la bona situació epidemiològica possibilita ampliar una hora- fins i tot hora i mitja- l’hostaleria a la nit. A més, des del sector han sol·licitat ampliar l’aforament dels espais interiors i passar del 50% al 75%.

D’altra banda, el cap del Consell ha advocat per eliminar l’ús obligatori de la màscara a les platges i en els espais naturals. En paraules de Puig, “s’ha demostrat que són espais segurs”. No obstant això, es mostra caut i apel·la a la prudència perquè “el virus encara està ací”.

Amb tot això, es reunirà aquest dijous al migdia la Interdepartamental per a acordar mesures i suavitzar limitacions vigents. La intenció és continuar amb l’obertura progressiva al mateix temps que es contínua amb la immunització de la població.