hora

Durant la matinada del dissabte 26 d’octubre els espanyols efectuarem, una vegada més, el ja famós canvi d’hora i retardarem les manetes, a les tres seran les dos, per a adaptar-nos a l’horari d’hivern. I encara que encara es desconeix si serà l’última vegada que ho fem, la qual cosa és clar és que en retardar una hora fosquejarà abans, els dies seran més curts i la intensitat lluminosa disminuirà i amb això arribaran els temuts símptomes de la depressió estacional o trastorns del somni.

Si fa poc parlàvem de si existia un estalvi energètic real, avui expliquem com les variacions de la intensitat de llum afecten el nostre rellotge biològic i provoquen el que anomenem depressió estacional. Segons els experts de Nutritienda, alguns dels símptomes són: falta d’energia, disminució de la motivació, malaptesa física, augment de l’apetit (especialment de carbohidrats i dolços), cansament excessiu, irritabilitat, falta de libido o trastorns del somni.

Per a combatre la depressió estacional cal reaccionar com més prompte millor i no deixar-se portar pel cercle viciós que provoca aquests trastorns seguint una sèrie de pautes:

1. Practicar exercici físic

Mantenir-se actiu ajudarà a contrarestar la somnolència, la falta d’energia i la irritabilitat. L’exercici afavoreix l’alliberament d’endorfinas, unes substàncies químiques que augmenten l’estat d’ànim. Així que no hi ha res millor que realitzar-ho entre 30 i 60 minuts al dia amb intensitat moderada.

2. Dormir suficients hores

Encara que sembla bastant contradictori dir que cal dormir molt quan es parla de somnolència no ho és. Si no s’adorm el necessari a les nits, durant el dia un estarà més cansat de l’habitual i això provoca irritabilitat, ansietat i falta d’energia. Quan un no dorm prou el cos produeix cortisol i adrenalina que provoquen alhora més estrès, així que és fonamental dormir un mínim de vuit hores perquè millore l’estat d’ànim.

3. Cuidar l’alimentació amb aliments energizantes

Moltes gent no sap que el tipus i la quantitat d’aliments que es consumeixen juguen un paper fonamental en els nostres nivells d’energia. Hi ha certs aliments que ajuden a combatre el cansament i uns altres, rics en calories i greixos trans (com la de la brioixeria industrial), que poden fer que un se senta cansat i fatigat. Per a obtenir l’energia i vitalitat necessària per a afrontar el canvi d’hora i que el cos no es quede sense el combustible necessari per a les activitats diàries, pot ajudar prendre aliments energizantes que serviran per a combatre el cansament. Aquests són els cinc més recomanats: ametles, creïlles, llavors, arròs integral i plàtan.

4. Afegir a la nostra dieta complements alimentosos

A més d’una bona alimentació en aquesta època de l’any és molt important tenir com a aliat algun complement alimentós que regule els símptomes provocats per la falta de llum i els canvis estacionals i així poder gaudir de l’hivern que ja s’acosta amb bon humor! Els tres més recomanats són: gingeng coreà, gelea reial i guaranà.

5. Fer luminoterapia

I ja finalment, si un encara continua cansat seguint els consells anteriors, existeixen tractaments com la luminoterapia, que consisteix en una exposició al que es denominen: caixes de llum brillant que tenen un tipus de llum dotat de 10.000 lux o unitats de luminescència, que ajuden a controlar els símptomes depressius gràcies a les propietats de la llum. Una exposició de 30 minuts al dia és suficient per a notar una gran millora en els mesos amb menys llum.