La Comunitat Valenciana tendrá una desescalada gradual para salir de la tercera ola
La Policía Local de Valencia en un control de tráfico durante el cierre perimetral de la ciudad.

El termini de les actuals restriccions per a frenar el coronavirus en la Comunitat Valenciana està arribant a la seua fi. El 15 de febrer és l’últim dia que dicta el decret actual que regula la vida dels valencians. No obstant això, el president de la Generalitat, Ximo Puigja ha mostrat la seua intenció de prorrogar.

Aquesta pròrroga planteja ara dues qüestions fonamentals: fins quan i quines mesures de totes les existents. El diari ABC ha assenyalat que fonts del Consell ja parlen de l’1 de març com a data final del gruix de les restriccions. No obstant això, tampoc es descarta que només s’amplie una setmana més, és a dir, fins al 22 de febrer, segons fonts de Levante EMV.

En el que coincideixen tots dos diaris és que la Generalitat estudia instaurar una desescalada gradual. Pel que sembla aquesta qüestió es va debatre ahir en la reunió de Puig amb la consellera de SanitatAna Barceló, i altres membres del Consell.

Respecte a això, hi hauria discrepàncies perquè Compromís i Podemos advoquen per una pròrroga total de les actuals mesures. Això suposaria estirar durant més temps el tancament total de l’hostaleria i els gimnasos; mantenir l’horari de comerços no essencials restringit fins a les 18.00 hores; i tancar perimetralment els municipis de més de 50.000 habitants els caps de setmana.

TRES MESOS DE DESESCALADA PROGRESSIVA

L’escenari que defensaria Puig seria el de mantenir aquestes restriccions un màxim de dues setmanes més. A partir de març la Comunitat entraria en un nou pla de desescalada que aniria retirant restriccions de forma gradual. Aquesta desescalada s’estirarà durant els pròxims tres mesos fins al 9 de maig, data en la qual finalitza l’estat d’alarma.

Les restriccions dependrien de l’evolució de la pandèmia i respondria a les recomanacions dels experts sanitaris. Per tant, s’estaria davant una desescalada progressiva en funció de la incidència acumulada i de la saturació dels hospitals valencians.