En les últimes setmanes s’ha produït una onada de robatoris de productes agrícoles i de bestiar. Són bandes organitzades les que ataquen a la nit, però també ciutadans que passejant furten sense pensar en com perjudica l’agricultor si el furt és diari.

Els agricultors i ramaders valencians alerten de nombrosos robatoris de productes hortofructícoles i de bestiar per part de suposades bandes organitzades. «Van aparcar dues furgonetes ací i van carregar. Van estar tota la nit. Es van portar tots els animals», denúncia un dels ramaders afectats de Silla.

A més del bestiar, els assaltants roben en cada temporada els productes del moment. Aquest mes d’abril té lloc la recollida de la ceba seca i han fet el seu agost amb això.

A Juan, li roben «400 i 300 cebes al dia». Aquests no són bandes organitzades, sinó persones que «van passejant per a ací i cap enllà i  han d’eixir omplir la bossa», explica l’agricultor. Els furts diaris per part dels ciutadans suposen una gran xacra per als agricultors. «No solament amb cebes, és amb tot», segons Juan.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA) xifra les perdudes en més de 25 milions d’euros anuals. La policia i la Guàrdia Civil patrullen per a evitar l’onada de robatoris, però el sector denuncia que no és suficient i demana una major conscienciació ciutadana. A més, les hortalisses que roben encara no s’han alliberat dels pesticides i són perilloses per a la salut.