El ensayo de Sanidad avala mezclar AstraZeneca y Pfizer en menores de 60 años
Diferentes vacunas contra el coronavirus. / EFE

Milions de persones en el món han rebut ja la vacuna contra el coronavirus. A Espanya s’espera que a la fi d’estiu aconseguim l’anomenada “immunitat de ramat” amb almenys un 70% de la població vacunada. Però, com saber si estic o no immunitzat?

La resposta és relativament senzilla. Una anàlisi de sang o un test ELISA (anticossos d’alta sensibilitat) ens diran si som o no immunes a la malaltia. Això sí, hi ha alguns factors que hem de tenir en compte abans de fer-nos un test d’aquest tipus.

Temps d’acció de la bovina

D’una banda, no tenir pressa. Cada vacuna té un temps d’acció diferent indicat pels fabricants. Per al sèrum de Pfizer és necessari esperar 21 dies entre dosis i 7 més després de l’última per a poder desenvolupar anticossos.

Per a AstraZeneca necessitem una mica més. En aquest cas, l’espera és de 60 dies entre dosis i quasi 30 més després de la segona per a desenvolupar anticossos. Per aquest motiu, els professionals sanitaris fan una mitjana de que s’espere 3 setmanes després de la segona dosi per a realitzar aquesta prova.

Tipus d’anticossos

D’altra banda, no tots els anticossos són iguals. En aquest cas es mesuren en general dos tipus d’anticossos, els IgG i els IgM. Els IgM són anticossos ràpids, els primers que genera el cos. Aquests poden suposar una primera immunització o, en el pitjor dels casos, una infecció activa de la qual l’organisme s’està defensant. Els IgG són els anticossos a llarg termini. Aquests són els que interessa comprovar que la vacuna ha generat.

Pot donar-se el cas que després de la vacunació no es detecten anticossos. Això no significa que no els tinguem. L’adquisició d’immunitat és molt complexa i depèn de cada persona. És probable en aquest cas que s’haja adquirit una immunitat cel·lular, no detectable en anàlisi, però sí efectiva en cas de malaltia.

test rápido inmunidad

Són vàlids els test ràpids per a mesurar la immunitat?

Els test ràpids d’anticossos o serològics no són del tot fiables en aquest cas. Si bé estan pensats per a indicar els anticossos, la seua baixa sensibilitat pot donar lloc a error. A més, hem de tenir en compte que no totes les vacunes són iguals ni usen la mateixa tecnologia. Això pot provocar desajustaments en els resultats d’aquestes proves ràpides.

Per tot això, la precaució i la cura en les mesures de protecció personal ha de seguir després de la vacunació. No respectar els temps pot suposar que la infecció per COVID-19 afecte el nostre organisme i reste eficàcia a les vacunes. La immunitat no s’aconsegueix després de la inoculació del sèrum, si no en complir-se el calendari.