Así actúa el síndrome post-Covid que causa la muerte tras superar la enfermedad
El coronavirus es capaz de acabar con la vida de algunas personas mientras que otras apenas sufren unos síntomas más o menos incómodos. / Adobe Stock

La variant Ómicron ha descol·locat la situació pandèmica del coronavirus amb la seua sisena ona en la Comunitat Valenciana. Davant la magnitud dels casos durant aquests mesos, molts ciutadans tenen el dubte sobre si han passat la infecció o no. Això és pel fet que Ómicron ha deixat un context on és probable haver estat en contacte amb algun positiu.

No obstant això, sembla que aquesta situació es troba en procés de remetre. Així ho ha comentat aquesta setmana el president de la GeneralitatXimo Puig, qui ha assenyalat que es preveu que les pròximes setmanes descendisca el nombre de casos. A més, també està previst que la taxa d’incidència acumulada baixe gradualment.

Així mateix, el percentatge de persones vacunades amb la pauta completa ja supera el 90% de la població en la Comunitat Valenciana. A més, l’administració de les dosis de reforç de la vacuna avança a molt bon ritme. De fet, ja s’han posat la tercera dosi més de 2 milions d’habitants de la Comunitat.

No obstant això, aquest context d’extrema propagació del virus amb una població altament immunitzada ha plantejat diverses incògnites. Especialment, hi ha diversos pacients que s’han pogut infectar de coronavirus sense donar-se compte o no han parat atenció als símptomes.

Per tant, part de la població ha cursat la infecció a través de quadres asintomàtics o bé la gran immunització de les vacunes ha deixat una simptomatologia molt lleu similar a la grip o el refredat.

COM SABER SI HE ESTAT CONTAGIAT D’ÓMICRON?

Respecte a la detecció d’haver passat el coronavirus, existeixen poques opcions. Si ja no hi ha simptomatologia, és absurd sotmetre’s a un test d’antígens. Els experts han considerat que la càrrega viral seria tan baixa que donaria negatiu en aquesta prova.

D’altra banda, les proves PCR poden detectar la mínima presència del virus visca en el cos després de rastrejar el seu ARN. No obstant això, tampoc serveix si la infecció ha succeït fa temps i el pacient ha superat el contagi.

Per tant, l’única opció viable per a demostrar el pas de la malaltia és el test d’anticossos. A diferència de la resta, aquest test no cerca ni detecta el virus. La seua funció és localitzar els anticossos que genera el sistema immune després de ser exposat a la Covid.

Així, una persona que done positiu en aquestes anàlisis hauria passat la malaltia. No obstant això, amb aquesta situació d’alta immunització amb les vacunes pot confondre el resultat de la prova.

Això és pel fet que les persones vacunades també estan protegides per anticossos. Però en aquest cas, no implica que hagen hagut d’estar exposats a la malaltia. Per tant, els vacunats també donarien positiu en un test d’anticossos. Veient aquest paradigma, és molt complicat, encara que no impossible, saber amb exactitud si s’ha passat la malaltia o no.