vómito
GRAFCVA2471. VALENCIA, 22/02/2019.- Un hombre pasa ante la puerta del restaurante RiFF de València, que permanece ceerrado a la espera de que se esclarezcan las causas de las afecciones gástricas que han sufrido varios clientes del establecimiento, una de las cuales ha fallecido este fin de semana. EFE/Manuel Bruque

La Fiscalia Provincial de València ha sol·licitat arxivar la causa judicial existent després de la defunció d’una dona de 46 anys que va morir al febrer després d’intoxicar-se amb la ingesta d’uns bolets en el restaurant Riff de València.

Segons ha publicat l’Agència EFE, en l’escrit remès al jutjat d’Instrucció número 1 de la ciutat el fiscal es remet als exàmens toxicològics que es van practicar als bolets en el que s’especifica que a pesar que poden produir quadres gastrointestinals “no poden qualificar-se com a greus” ni causar la mort.

Durant la investigació es va descobrir que prop d’una trentena de comensals havien patit una intoxicació entre el 13 i el 16 de febrer encara que van presentar casos clínics de simptomatologia lleu. La fiscalia recorda que els símptomes van desaparèixer “espontàniament en un 90% dels pacients” pel que consideren que “no poden qualificar-se com a greus i ni s’esmenta la possible mortaldat pels mateixos en el referit informe”.

“no pot afirmar-se que la gastroenteritis siga causa directa i única de la mort”

A més, com ja es va dir després de l’autòpsia, la defunció de la dona “deriva d’un procés patològic de la pròpia morta, considerant la gastroenteritis possiblement relacionada amb el consum previ de bolets, si bé aquesta no revesteix la gravetat suficient per a ser causa fonamental de la mort”. “En l’afectada existien unes alteracions cerebrals i renals prèvies que poden desencadenar la mort sobtada, en aquest cas en el context d’una gastroenteritis aguda complicada amb una broscoaspiración o arrítmia cardíaca i posterior broncoaspiración agònica”.

Per tot això, el fiscal conclou que “no pot afirmar-se que la gastroenteritis hipotèticament causada per la ingesta dels bolets múrgoles siga causa directa i única de la mort”. “La dona morta tenia una malaltia prèvia, desconeguda pels supòsits implicats en l’eventual imprudència, que concorre com a causa fonamental de la seua defunció en unió amb el quadre de gastroenteritis, de manera que no hi ha conducta perillosa per part de ningú i a més el resultat no és fruit d’aqueixa hipotètica conducta perillosa”, afigen.