¿Cómo elegir entre Astrazeneca o Pfizer en la Comunidad Valenciana?

Després de mesos d’aturada, els menors de 60 anys vacunats amb la primera dosi d’AstraZeneca compten amb noves possibilitats de reprendre la seua immunització. Ara aquestes persones podran triar entre rebre la segona dosi de Pfizer o AstraZeneca.

Cal recordar que la vacunació amb AstraZeneca a menors de 60 anys va ser suspesa per risc de trombes con dos milions de persones vacunades. Totes elles porten des de primers d’abril vivint una completa desinformació a la qual ara se suma un nou tram de confusió.

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda a oferir la possibilitat de triar vacuna entre els afectats. La mesura ha arribat després de donar-se a conèixer un estudi que avala la possibilitat de mesclar AstraZeneca i Pfizer a pesar que l’Agència Europea del Medicament advoca per no usar dos vacunes diferents i apostar per la doble dosi del fàrmac britànic.

Davant la controvèrsia, des de Sanitat han optat per que siga el ciutadà qui decidisca. Aquest haurà de signar un consentiment informat triant una vacuna i rebutjant una altra. No obstant això, aquest document encara no s’ha redactat i haurà de ser aprovat per les autoritats abans d’arribar a la ciutadania.

Per a aquesta aprovació, Sanitat ha encarregat un informe al Comitè de Bioètica. En ell s’hauran de deixar clars els punts que han d’acordar. Una vegada la persona complete aquest consentiment informat podrà triar amb què vacuna completar la seua immunització.

Una dels principals dubtes és si la utilització de Pfizer podria retardar la immunització en altres edats. Actualment, la Comunitat Valenciana es troba vacunant al grup de 50 a 60 anys amb dosi Moderna i Pfizer. Per aquest motiu, una de les preocupacions és la desacceleració en destinar aqueixes dosis per a altres grups d’edat.