El ensayo de Sanidad avala mezclar AstraZeneca y Pfizer en menores de 60 años
Diferentes vacunas contra el coronavirus. / EFE

Mesclar la primera dosi d’AstraZeneca amb una segona injecció de Pfizer és segur i recomanable. Els resultats preliminars de l’assaig clínic ‘CombiVacs’ han demostrat que la mescla produeix immunitat. Per tant, les persones menors de 60 anys vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca podrien rebre pròximament la vacuna de Pfizer.

L’estudi desenvolupat per el Institut de Salut Carles III ha tingut lloc en cinc hospitals espanyols. A més, han participat 663 voluntaris de 18 i 59 anys que ja havien sigut vacunats amb la primera injecció d’AstraZeneca.

Va ser a principis d’abril quan el Ministeri de Sanitat va interrompre l’administració de la vacuna britànica en els menors de 60 anys pel desenvolupament de trombes en alguns vacunats. Aquesta decisió va deixar als llimbs de la immunitat a dos milions d’espanyols perquè amb ella s’havia vacunat a professors, policies i farmacèutics, entre molts altres grups essencials.

LA MESCLA ASTRAZENECA I PZIFER, SET VEGADES MÉS EFICAÇ

Els primers resultats han determinat que sí que seria possible reactivar la vacunació d’aquestes persones. Totes elles podrien ser vacunats amb una dosi de Pfizer en substitució de la segona dosi d’AstraZeneca.

Segons han determinat, no s’han detectat efectes secundaris greus. No obstant això, han hagut reaccions adverses similars a les d’altres vacunes però de caràcter lleu o moderat. A més, s’ha assenyalat que la mescla seria fins a set vegades més eficaç que injectant les dues dosis d’AstraZeneca.

Països com Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, França i Suècia ja han apostat per aquest mètode de vacunació. Aqueixes decisions internacionals sumades als resultats fan probable que Salut Pública done llum verda a la mescla. En aquest cas, tots els afectats per la paralització d’AstraZeneca rebrien pròximament la seua segona dosi amb Pfizer.