Varios países europeos nórdicos eliminan varias restricciones pandémicas
A person exits Bank underground station during morning rush hour, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in London, Britain, July 29, 2021. REUTERS/Henry Nicholls

Diversos països europeus comencen el procés del tractament del coronavirus com a endèmia i no com a pandèmia. És el cas de Noruega, que ha alçat aquest dimecres la major part de les restriccions sanitàries. Per tant, s’està contemplant quan es podria produir aquesta desescalada a Espanya.

En el cas dels noruecs, desapareixen les limitacions d’aforament en esdeveniments públics i tornarà la presencialitat total al país nòrdic. No obstant això, Noruega continuarà imposant l’obligació de fer ús de la mascareta en interiors quan no hi haja una distància de seguretat d’un metre. Aquesta mesura s’allargarà fins al pròxim 17 de febrer.

Un altre país que s’ha sumat a aquesta eliminació de restriccions després de la sisena ona és Dinamarca. El país escandinau ha eliminat des d’aquest dimarts totes les mesures sanitàries per coronavirus i Finlàndia ho farà al llarg d’aquest mes.

Així, a Dinamarca ja no serà necessari l’ús de la mascareta ni en interiors ni en exteriors. També han desaparegut totes les restriccions en restauració i s’han reobert les discoteques.

Davant aquest nou paradigma en diversos països europeus, el dubte respecte a quan es produirà aquest procés a Espanya està en l’aire. La investigadora del Institut de Salut Global de BarcelonaAdelaide Sarukhan, ha apuntat en unes declaracions al diari 20 Minutos que “tot depèn del context i del país”.

PREVISIÓ DE L’ELIMINACIÓ DE LES RESTRICCIONS A ESPANYA

La investigadora creu que “ens esperen uns mesos de respir” des del punt de vista de la pandèmia. Això és degut a la gran onada de contagis per Ómicron i l’arribada de les dosis de reforç. No obstant això, ha matisat que caldrà estar atents a la immunitat que genera aquesta variant.

La immunòloga ha comentat que, igual que Dinamarca, Espanya té un gran percentatge de vacunació per coronavirus. A més, ha destacat el “desacoblament molt marcat” entre els casos exponencials i els ingressos i morts per Ómicron. No obstant això, Adelaida Sarukhan creu que el nivell de confiança en les autoritats espanyoles és molt diferent al de la societat danesa.

Amb totes aquestes dades, la investigadora ha ressaltat que Espanya es troba en condicions de començar a relaxar les restriccions. No obstant això, ha matisat que el moment ideal siga dins de dues o tres setmanes. Això és pel fet que la transmissió per Ómicron haja seguit el seu descens esperat.

Així mateix, l’experta ha comentat que les restriccions vigents a Espanya “no són tantes”. Especialment, perquè mesures com l’obertura de l’oci nocturn no estaven aprovades al país danès.

L’ADÉU A LES MASCARETES EN EXTERIORS ESTÀ MÉS A PROP

Aquest dimarts, el Govern va aconseguir la convalidació del decret llei que establia un paquet de mesures sanitàries arran de la sisena ona. Així, des del passat 24 de desembre, continua vigent la màscara obligatòria en exteriors. No obstant això, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va comentar recentment que aquesta mesura podria retirar-se pròximament.

Per a Sarukhan, les mascaretes en exteriors “no tenen cap sentit”. No obstant això, ha matisat dient que són importants si ens trobem enmig d’una aglomeració.

Respecte a la seua retirada en interiors, la investigadora sosté que “ara no és el moment”. A més, ha defensat que cal esperar a arribar a “una transmissió molt més baixa”. Així mateix, ha incidit en el reforç de la ventilació en espais tancats. Especialment, en llocs on hi haja grans probabilitats de transmissió com les oficines.

D’altra banda, l’epidemiòleg i pediatre, Quique Bassat, ha opinat que cal “ser més cauts que Dinamarca i Regne Unit”. Així, l’expert creu que aquests països estan precipitant l’eliminació d’aquestes mesures després d’arribar al pic de contagis. A més, considera que amb l’arribada de la subvariante Ómicron Sigil·losa cal guardar cautela. Així, explica que en aquests països està tornant a pujar els contagis però amb una transcendència clínica més lleu.