Valencia incrementa desde hoy los controles de confinamiento
Control de la Policía Local de Valencia en la Gran Vía.

La Comunitat Valenciana seguirà una setmana més en la Fase 2 per a evitar rebrots. Amb la finalitat de garantir la seguretat de la població, s’esgotaran els 14 dies per etapa recomanats pel Govern abans d’avançar en la desescalada. No obstant això, aquesta fase podria convertir-se en un teòrica 2,5 si s’aconsegueix l’objectiu de l’Executiu valencià.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat sol·licitar al Govern “l’alleujament” d’algunes restriccions de la Fase 2. Encara que es desconeixen totes les mesures de relaxació que es volen demanar, una d’elles seria la mobilitat.

El Ministeri de Sanitat ja ha anunciat que amb la Fase 3 es permetrà el desplaçament entre províncies. No obstant això, el Consell ha demanat que està mesurada s’aplique en la Comunitat durant la Fase 2. Malgrat la insistència, Puig ha assenyalat que no han rebut “cap mena de resposta” del Govern.

De moment es desconeix si hi haurà opció d’avançar aquesta nova mesura de la desescalada. De no aconseguir-se, la Comunitat hauria d’esperar a l’arribada de la Fase 3. L’objectiu de la Conselleria de Sanitat és sol·licitar el canvi de fase la pròxima setmana. Per tant, la nova i última etapa del desconfinament arrancaria el dilluns 15 de juny igual que el desplaçament interprovincial.

VIATGES A PROVÍNCIES D’AUTONOMIES VEÏNES

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, va ser clar en la decisió de permetre els desplaçaments per Espanya. “No serà fins a la nova normalitat quan es produïsca mobilitat entre comunitats autònomes”, va declarar.

Malgrat això, Puig considera que sí que podrien permetre’s els desplaçaments a províncies d’autonomies veïnes. Això suposaria que els alacantins podrien viatjar a Múrcia i Albacete; els valencians a Conca, Terol i la capital de Castella-la Manxa; i els castellonencs podrien creuar a Tarragona o al sud d’Aragó, per exemple.

Segons Puig, aquesta mesura únicament s’aplicaria si les altres províncies es trobaren en la mateixa fase que les valencianes. D’aconseguir-se, la Comunitat entraria en una fase menys restrictiva pel que fa als viatges i nombrosos ciutadans podrien accedir a les seues segones residències. A més, ja no seria necessari desplaçar-se al·legant un dels cinc motius que sí que permeten viatjar.