L’alcalde de València, Joan Ribó, va ser assetjat diumenge passat per un ciutadà anònim quan caminava pel carrer Sant Vicent després de la finalització de la cavalcada de les Magues de Gener celebrada en el centre de la capital del Túria i on va haver-hi una sèrie de danses i muixerangas.

El vídeo mostra a un Ribó molt tranquil caminant sense presses mentres un home desconegut l’acusa de l’ús de castellers a València, una manifestació de la cultura catalana molt similar a la Muixeranga d’Algemesí.

“Cal tenir collons per a portar castellers a València”, comença increpant en les imatges, “és que tenim uns ous ací a València. Què collons ens importen ací els temes catalans a València i ens portes els castellers”, declara abans de deixar parlar al propi alcalde qui li pregunta si no sap que els castellers vénen d’Algemesí.

L’home respon amb ironia: “sí clar, els castellers d’Algemesí i les Falles de Catalunya”. El vídeo mostra a Ribó replicant en defensa de la procedència d’aquesta tradició fins que l’assetjador finalitza l’enregistrament dient “Sí, sí, sí, els castellers són d’Algemesí. Clar, ‘tota la vida’ d’Algemesí, em cague en la puta”.

CONFUSIÓ ENTRE CASTELLERS I MUIXERANGAS

Després del fenomen viral que ha collit el vídeo en xarxes, Ribó ha volgut aclarir la situació per mitjà de Twitter on ha explicat que l’origen de la Muixeranga és valencià i d’Algemesí.

Pere Fuset, regidor de Festes, s’ha sumat en la defensa de l’alcalde per a parlar sobre la procedència de la Muixeranga d’Algemesí, considerada patrimoni immaterial de la humanitat.

Cal recordar que tant la Muixeranga com els castellers són un conjunt de danses i torres humanes però amb diferències entre elles. Mentres els castellers basen la seua construcció en la repetició d’una estructura que es corona amb xiquets, la Muixeranga compta amb balls i figures que no són tan elevades ja que cerquen tenir un estil propi i un sentit religiós.