Reinas Magas

Aquest diumenge se celebra a València la sisena edició de la Festa de la Infantesa, organitzada per la Societat Coral el Micalet. Enguany, la crisi provocada per la Covidid-19 impedeix la realització de la tradicional cavalcada. En el seu lloc, aquesta serà una edició especial que adaptarà les activitats al format online.

La festa protagonitzada per les Reines de Gener persegueix rescatar l’esperit de la Festa de la Infantesa celebrat sota el govern de la República 1937. La cavalcada va nàixer enmig de la contesa i va cercar alegrar als xiquets, a més de substituir la cavalcada dels Reis Mags, per tractar-se d’una festa religiosa, que el govern republicà va prohibir. Una desfilada controvertida que no és benvingut molts dels valencians.

Les Magues republicanes encarnen a la Llibertat, Igualtat i Fraternitat-sororidad. Enguany, són: la periodista i exdiputada de Podemos, Llum Quiñonero (Llibertat), que repeteix i dóna continuïtat a aquesta iniciativa; la regidora delegada d’Igualtat de l’Ajuntament de València, Lucia Beamud (Igualtat); i la fotògrafa i activista, Concha Martínez (Fraternitat-Sororidad).

Durant la setmana, han visitat la seu del Micalet per a gravar i compartir vídeos en les xarxes socials. En ells, les Reines expressen els millors desitjos per a l’any vinent amb la seua vareta màgica en forma de cor.

Activitats online amb les Reines Magues

Cada any, les Reines republicanes recorren els carrers de València i són rebudes a l’Ajuntament per Joan Ribó. En canvi aquesta edició a causa de la crisi sanitària, la cavalcada ha quedat suspesa. En el seu lloc, aquest diumenge se celebra la Festa de la Infantesa amb jocs i música. Els més xicotets podran gaudir de les activitats cíviques i festives des de casa a través de les xarxes socials. 

En les xarxes socials de @maguesdegener es podran veure els vídeos i fotografies de les activitats d’enguany com el discurs tradicional de les Magues al balcó de l’Ajuntament que aquest any serà a la sede del Micalet. Així mateix, es compartiran cançons laiques per a la infància, gravades expressament per a l’ocasió i que seran incloses en un disc.

La societat musical ha publicat els llibres Cançons laiques 1 i 2. Són dos discos de cançons infantils gravades expressament per a la Festa de la Infantesa. Es donaran a conèixer en Facebook, Twitter i Instagram. En aquests enregistraments han participat un total de 15 poetes de la talla de Marc Granell; Isabel Garcia Canet; Mercé Vianay Francesc Mompó, entre un altre.  També compositors com Ramón Ahulló i germà, Ferran Aleixandre, Gabriel Benavides i Miquel Juan, etc.

Com a novetat, les Reines Magues enviaran per correu una carta personalitzada als xiquets  adjuntant un recortable de papiroflexia. Per a participar, s’ha d’enviar a l’adreça festadelainfantesa@gmail.com el nom del xiquet i el correu al qual ha de remetre’s.

A més, aquest diumenge serà possible visitar l’exposició retrospectiva dels 5 anys de la Festa de la Infantesa del Micalet. L’horari d’apertura es de 10h a 20 hores.