https://7televalencia.com/es/apartamentos-turisticos-valencia/
Vista aérea de la avenida Blasco Ibáñez.

En l’última dècada el mercat del lloguer a Espanya ha experimentat un creixement moderat. Així, entre 2007 i 2017, s’han incrementat els lloguers un 3,3%, aconseguint ja els 3,5 milions d’habitatges (el 18% del total). Això és degut, fonamentalment, a la situació econòmica, la dificultat d’accés a les hipoteques o el canvi de la pròpia mentalitat dels espanyols, entre altres motius. La pujada de preus i la disminució de l’oferta disponible són uns altres dels inconvenients que es troben a l’hora de cercar un pis.

Un 32% dels inquilins valencians reconeix haver tingut un conflicte amb el propietari per una pujada que arriben a considerar “abusiva i injustificada” del preu del lloguer. En este sentit, les disputes entre arrendataris i arrendadors semblen ser habituals, ja que 3 de cada 10 persones que viuen de lloguer a la Comunitat Valenciana afirma que ha patit, en alguna ocasió, algun conflicte amb el propietari de la casa que renda.

Estes són algunes de les principals conclusions extretes de l’informe “Inquilins vs Propietaris. Els conflictes en l’habitatge de lloguer a Espanya (2019)”, realitzat per la Divisió de Llar de Línea Directa Aseguradora i basat en una enquesta realitzada a més de 1.700 persones de tot el país i que viuen en règim de lloguer.

Limitar dels preus i més oferta, principals demandes

Segons les dades que llança l’enquesta, quasi el 46% dels valencians que viuen de lloguer ho fa perquè no li queda més remei, al no poder permetre’s econòmicament adquirir un habitatge en propietat. I en aquesta situació, un 58% en la Comunitat Valenciana admeten haver tingut dificultats per a accedir al lloguer, ja fora pel preu de l’immoble o pels requisits exigits pels amos.

El setembre passat el Ministeri de Foment va publicar el butlletí de l’Observatori d’Habitatge i Sòl, en el qual assenyalava el preu mig real de llogar un habitatge en les principals ciutats espanyoles: 819€ en el cas de Madrid i 769€ a Barcelona. A més, el Banc d’Espanya afirma que els preus dels lloguers s’han disparat un 50% de mitjana en els últims cinc anys.

Què pot haver causat aquesta situació? Segons els propis arrendataris, els responsables són: amb matisos contraposats, el govern per no limitar els preus o no fomentar l’oferta (58%), l’auge dels lloguers turístics (39%) i els propis casolans per voler especular amb l’habitatge (38%).

Davant aquest panorama, no és d’estranyar que els inquilins exigisquen solucions. Entre les seues propostes, algunes són més intervencionistes com, per exemple, demanar majors ajudes econòmiques (49%) o la intervenció del mercat, regulant els preus (45%); i unes altres, menys intervencionistes, com proposar una legislació més dura que protegisca als propietaris de morosos (33%).També es donen altres possibles solucions com augmentar l’habitatge públic destinat al lloguer (52%), entre altres opcions.