Zaplana

Diversos agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han traslladat a primera hora del matí a Madrid al que fóra president de la Generalitat durant huit anys (1995-2002), Eduardo Zaplana, per a procedir al registre del seu habitatge i despatx.

Segons ha informat l’Agència EFE, Zaplana ha eixit de la Comandància de València, on es trobava detingut des de la passada jornada, per a estar al costat dels investigadors que hui procediran a registrar les propietats de l’exministre de Treball en la capital després dels realitzats a València i Benidorm.

Eduardo Zaplana és un dels sis detinguts en la denominada Operació Erial per presumpte blanqueig de capitals i malversació de cabals públics. Una recerca dirigida per la Fiscalia Anticorrupció i el jutjat d’instrucció número huit de València en la que també s’ha detingut a Vicente Cotino, nebot de Juan Cotino, qui serà citat per a declarar com investigat.

Pel que sembla, Zaplana podria ser un dels principals capitosts d’un organització utilitzada per a cobrar comissions d’adjudicacions irregulars, una de les pràctiques més comunes en matèria de corrupció política. En estes adjudicacions destacarien dos projectes: la privatització del servei de les ITV (Inspeccions Tècniques de Vehicles) i l’explotació del parc eòlic de la Comunitat Valenciana juntament amb l’empresa Sedesa de Cotino.