(A. MARCO i SONIA GARCÍA).- Hui es compleixen 18 mesos de la desaparició de Marta Calvo. La jove va morir en la localitat valenciana de Manuel el 7 de novembre de 2019, suposadament desmembrada pel seu presumpte agressor, Jorge Ignacio Palma.

La jove de 25 anys va passar la nit amb Jorge Ignacio en el domicili d’aquest. Era la seua primera trobada, però Marta mai va tornar a casa. Segons la versió de Palma, va despertar en el llit amb el cos sense vida de Marta al seu costat, probablement a causa d’un excés de droga que havien consumit durant la nit.

Després de 100 dies desaparegut, Ignacio es va lliurar i va confessar haver-la desmembrat i distribuït les seues restes en diferents abocadors. La Policia va realitzar una cerca intensiva i minuciosa durant nou mesos en els llocs assenyalats per Ignacio. Tot això sense cap èxit.

Alrededor de 30 guardias civiles trabajan en la búsqueda del cuerpo de Marta Calvo en el vertedero de Dos Aguas. EFE/Kai Försterling
Guàrdies civils treballant en la cerca del cos de Marta Calvo en l’abocador de Dosaigües . / Kai Försterling (EFE)

“És una persona que no té empatia”

Quasi dos anys després el cas continua obert i el cos de Marta segueix sense aparèixer. Des de l’acusació entenen que es tracta d’una coartada falsa. “Si tinguera un polsim d’humanitat diria on va ocultar realment el cos de Marta”, manifesta Pilar Jové Antón, advocada de Marta Calvo, a un equip de 7 Televalencia.

No obstant això, Ignacio insisteix a reiterar la seua versió dels fets. Ara, després de 18 mesos de desaparició, trobar les restes de Marta és quasi impossible. Així, la família de la jove només podrà consolar-se amb la condemna del presumpte homicida.

Fins que aqueix moment arribe, primer haurà de tancar-se l’informe psicològic sol·licitat pel jutge. Es tracta d’una prova pericial que haurà de realitzar l’Institut Legal de València per a determinar si el suposat assassí pateix alguna patologia.

“Com a mínim és una persona que no té empatia amb els altres. Podria tenir una patologia psicològica però això no afecta en absolut a la seua imputabilitat“, assegura l’advocada.

Pilar Jové, advocada de Marta Calvo, en el seu despatx. / 7 Televalencia

Entre els majors depredadors sexuals dels últims temps

Al marge de Marta Calvo, també es compleixen dos anys des que Lady Marcela i Arlene moriren en el barri de Ruzafa després d’una trobada amb Jorge Ignacio Palma. Pel que sembla, aquest drogava a les seues víctimes per a sotmetre-les a tota mena de vexacions. Ha sigut precisament el seu modus operandi el que ha permès que més de deu dones declaren haver patit abusos per part de Jorge.

Un any i mig després, s’ha ampliat la imputació. Se l’acusa d’un total de 33 delictes: homicidis, profanació de cadàvers, agressió sexual i delictes contra la salut pública, entre altres. Davant aquesta suma, Palma podria ser un dels majors depredadors sexuals dels últims temps.

A més, atès que totes les víctimes eren dones, l’acusació pretén que se li aplique l’agreujant de gènere i feminicidi. “Ell s’aprofitava de la possible vulnerabilitat d’aquestes dones i per això cometia aquests delictes”, assenyala Jové.

Amb tot això, Juan Ignacio Palma podria ser condemnat des de 6 mesos fins a 20 anys de presó. Serà la justícia la que dicte una sentència però sense cos no es podrà aplicar la pena màxima.