Desarrollan un test para diagnosticar el coronavirus en 2 minutos y por un euro
Ximo Puig y Ana Barceló en su visita a los laboratorios de Fisabio.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) ha sigut seleccionada per a participar en el desenvolupament d’un nou test de diagnòstic del coronavirus. Aquest es realitza en un consorci internacional on s’integra l’Àrea d’Investigació en Vacunes de la fundació.

Entre els avantatges del test es troba la rapidesa, perquè tarda menys de 2 minuts a donar els resultats. A més és d’ús senzill ja que es realitza a través de l’aire espirat pel nas. També destaca per la seua sensibilitat i el seu baix import al costar menys d’un euro cada test. Un altre dels aspectes positius d’aquest kit de detecció és que es podria utilitzar en un futur per a detectar altres virus respiratoris.

El projecte pretén donar resposta a la falta de mètodes de detecció en temps real, de baix cost i fàcils d’usar.

COM FUNCIONA EL NOU TEST

El test es basa en un sistema innovador. La seua tècnica permet detectar compostos volàtils orgànics a través de l’espiració pel nas en una bossa. Mitjançant Intel·ligència Artificial, el test determina si una persona està infectada no de COVID-19 o altres virus respiratoris.

Segons Puig, Fisabio és una “peça clau de la xarxa d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana”. Els seus investigadors van ser els primers a seqüenciar el genoma complet del virus amb mostres obtingudes a Espanya. A més, aquest centre participa en altres treballs de primer nivell internacional.

Puig i Barceló al costat del director de Fisabio, José Antonio Manrique (izquieda), i investigadors.

INVESTIGACIONS PER A ERRADICAR LA PANDÈMIA

Fisabio treballa hui dia en 261 projectes nacionals i 22 projectes internacionals. Un d’ells té com a objectiu identificar trets genètics del virus. Això serveix per a predir l’evolució dels pacients, millorar el seu tractament i gestionar millor els recursos.

Un altre de les iniciatives de Fisabio és una plataforma europea d’investigació per a monitorar de forma coordinada les diferents vacunes que eixiran al mercat per a combatre el coronavirus.