Sanitat comienza a administrar la tercera dosis de la vacuna contra el coronavirus
Una persona mayor recibe la tercera dosis de la vacuna contra el coronavirus.

La Conselleria de Sanitat ha començat hui a administrar la segona dosi de record de la vacuna contra el coronavirus. Les primeres a rebre-les seran les 25.000 persones que viuen en residències de majors i de diversitat funcional. També es vacunaran a les 5.000 persones que treballen en elles.

“L’objectiu és començar la campanya protegint els col·lectius més vulnerables de cara a la tardor”, explicava el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez. “És important recordar que la immunització és la millor protecció enfront de les formes greus de la malaltia i que la vacuna continua salvant vides”.

LA NOVA VACUNA PROTEGEIX CONTRA ÓMICRON?

La quarta dosi contra el coronavirus, segona de reforç, és una nova vacuna bivalente. Aquesta genera protecció enfront de les subvariantes d’ómicron, les presents actualment. Així mateix, protegeix de les variants Covid que van circular amb anterioritat.

QUI REBRAN LA QUARTA DOSI CONTRA EL CORONAVIRUS?

A més de les persones que viuen o treballen en residències i altres centres d’atenció a la discapacitat, més endavant també rebran aquesta nova dosi de record altres grups de població.

Seguint les Recomanacions de Vacunació enfront de COVID-19 per a la tardor a Espanya del Ministeri de Sanitat, es vacunarà al personal sanitari; persones amb condicions de salut d’alt risc; i la població de 80 i més anys.

QUIN SERÀ EL NOU ORDRE DE VACUNACIÓ?

A la vacunació en residències seguirà la immunització del personal dels centres, serveis i establiments sanitaris tant d’Atenció Primària com hospitalària pública i privada. També es vacunarà a les persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries en contacte amb pacients.

La immunització seguirà amb les persones que es vacunen per edat. En aquest cas,  l’objectiu és simultanejar la segona dosi de record amb la vacuna de la grip. Així se cerca optimitzar desplaçaments i minimitzar molèsties.

Tenint en compte que l’edat és el principal factor de risc de malaltia greu i mort, està previst començar amb els majors de 80 anys i completar la campanya amb la vacunació dels majors de 70 i 60 anys. A tots ells se’ls immunitzarà en els centres de salut en les dates que es comunicaran per part de la Conselleria de Sanitat.

QUAN ES PODRÀ REBRE LA QUARTA DOSI CONTRA EL CORONAVIRUS?

La infecció recent no és una contraindicació ni una precaució per a la vacunació enfront de Covid-19. Ara bé, s’ha observat una millor resposta a la vacunació quan es respecta un interval de temps entre la infecció prèvia i la vacunació.

Per això, en el cas d’una infecció recent en residents en centres de majors; persones de 80 i més anys d’edat; i persones amb alt grau d’immunosupressió, es recomana respectar un període de tres mesos després de la infecció.

En la resta de casos, l’interval serà d’almenys cinc mesos després de la infecció. Això inclou a les persones amb símptomes prolongats posteriors a la Covid-19.