Sanitat comienza a administrar la tercera dosis de la vacuna contra el coronavirus
Una persona mayor recibe la tercera dosis de la vacuna contra el coronavirus.

La Comissió de Salut Pública ha donat llum verda a continuar administrant la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus en menors de 60 anys. Amb la nova decisió, Sanitat podrà administrar la dosi de reforç en persones de fins a 40 anys. També s’inclouran aquells menors de 55 anys que van ser vacunats amb AstraZeneca, la majoria treballadors de serveis essencials.

La ministra de SanitatCarolina Darias, ha sigut la responsable de l’anunci en roda de premsa. Segons ha detallat, la tercera pauta de la vacuna s’anirà administrant “progressivament” per edats. Fins ara només havia sigut inoculada en majors de 60 anys; en vacunats amb la monodosis de Janssen; i en professionals sanitaris immunitzats amb la segona pauta fa més de sis mesos.

No obstant això, amb la nova mesura es permetrà oficialment continuar l’administració de la dosi de reforç en la població de 50 a 59 anys. A més, ja s’ha avançat que una vegada s’acabe amb aquest grup d’edat es procedirà al de 40 a 49 anys.

No obstant això, el grup d’experts de la Ponència de Vacunes guarda cautela davant la vacunació immediata. Per això, no s’inocularà la dosi de reforç fins que hagen transcorregut sis mesos des de la segona dosi. Perquè es complisca aquest termini, tots els que van ser vacunats a l’estiu hauran d’esperar fins a gener o febrer.

ELS EXPERTS RECOMANEN UN TERMINI DE 6 MESOS ENTRE DOSIS

No obstant això, el grup d’experts de la Ponència de Vacunes guarda cautela davant la vacunació immediata. Recomanen que s’inocule la dosi de reforç quan s’hagen complit sis mesos des de la segona pauta. Perquè es complisca aquest termini, la vacunació s’hauria de produir entre gener o febrer.

Mentrestant, aquest dimecres començava la vacunació infantil i es continua inoculant la tercera dosi a diferents sectors poblacionals. És el cas dels majors de 60 anys, les persones amb malalties d’alt risc, els sanitaris i els que van rebre la monodosis de Janssen.

Per això, els serveis de salut remarquen la pressió i saturació que està generant aquesta campanya de vacunació. Els sanitaris veuen inviable ampliar de colp altres dos grups etarios de moment.

BRUSSEL·LES PROPOSA NOVES RESTRICCIONS

Malgrat les recomanacions dels experts, el conseller murcià ha demanat en el Consell Interritorial que la dosi de reforç se subministre a tota la població. Per part seua, el representant andalús ha reclamat que les màscares tornen a ser obligatòries en exteriors. A nivell valencià, la Generalitat estudia ampliar l’exigència del passaport Covid a més establiments.

En l’apartat europeu, Brussel·les ha sol·licitat als països de la Unió Europea la implantació de noves restriccions davant l’avanç de la variant Ómicron. No obstant això, Darias ha descartat aplicar noves mesures restrictives. Argumenta que la situació espanyola continua sent més favorable que l’europea a causa d’una “altíssima cobertura vacunal”. No obstant això, ha reclamat a les administracions autonòmiques que reforcen els recursos davant l’arribada d’Ómicron.