Luz verde a la tercera dosis de la vacuna: quiénes la recibirán y cuándo se empezará a poner

La Comunitat Valenciana fa un nou pas en el procés d’immunització contra el coronavirus. Hui s’inicia a nivell nacional la campanya de vacunació de la grip que aquesta vegada anirà unida a la vacuna de reforç contra la Covid.

De moment, la Conselleria de Sanitat ja ha administrat la vacuna de reforç a 39.451 personas. Entre les persones que estan triplement immunitzades es troben els residents de centres de majors i pacients amb alt risc de salut.

QUI PODRAN VACUNAR-SE AMB LA TERCERA DOSI?

La tercera dosi de la vacunació es dirigirà fonamentalment als majors de 70 anys. No obstant això, per a poder rebre la vacuna de reforç caldrà complir-se amb un requisit: haver transcorregut almenys sis mesos des del moment de la segona burxada.

També es continuarà vacunant a interns en residències de majors; persones de molt alt risc (receptors de trasplantaments, pacients d’hemodiàlisis o diàlisi peritoneal, immunodeficiències primàries, fibrosis quístiques o Síndrome de Down, entre altres); i tota la població que va rebre la monodosis de Janssen (pendent d’aprovació per les CCAA).

QUINES VACUNES S’UTILITZARAN EN LA DOSI DE REFORÇ?

Respecte als fàrmacs que s’utilitzaran, el Ministeri de Sanitat obligarà a utilitzar aquelles d’ARN missatger. Per tant, seran Pfizer i Moderna els sèrums contra la Covid que s’administraran sense importar si van ser vacunats amb Janssen o AstraZeneca.

QUANTES BURXADES ES REBRAN?

La tercera dosi de la vacuna contra la Covid coincidirà amb la vacuna contra la grip però, com serà aqueix procés? El protocol sanitari marca que les dos dosis no poden inocular-se en el mateix punt. A més, tampoc poden mesclar-se en la mateixa injecció. La recomanació és que els pacients es posen cada vacuna en un braç diferent. No obstant això, també es pot punxar en el mateix braç sempre que es deixen uns centímetres de separació.

ON ES VACUNARÀ CONTRA LA GRIP I LA COVID?

La campanya de vacunació es realitzarà de moment en els centres sanitaris. Cada pacient serà citat per Sanitat per a acudir al seu centre de salut. En la mateixa cita es vacunarà amb els dos dosis per a evitar un doble desplaçament.

QUI HA DE VACUNAR-SE CONTRA LA GRIP?

Les autoritats sanitàries recomanen vacunar-se contra la grip als majors de 65 anys; personal sanitari i sociosanitari; embarassades i en persones amb condicions de risc. A més, han fet una crida a la población vulnerable i els seus contactes estrets per a protecció d’aquests.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT VACUNAR-SE AQUEST HIVERN?

Snieu assenyala que la relaxació de les mesures higiénicas enfront de la COVID19 a causa de la baixada de la incidència acumulada, fa més probable que puguen coincidir totes dos patologías i que augmenten les complicacions en els grups de risc per als quals totes dues malalties poden ser especialment nocives.

No cal oblidar que el manera de transmissió i els símptomes del coronavirus són molt similars a la grip, i encara que l’any passat no va haver-hi a penes transmissió de aquesta última, continua sent especialment important reduir la càrrega de malaltia i les complicacions que pot ocasionar.