La Comunitat Valenciana tendrá una desescalada gradual para salir de la tercera ola
La Policía Local de Valencia en un control de tráfico durante el cierre perimetral de la ciudad.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual es troben representades totes les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitatha aprovat quina serà la normalitat que regirà a tot el país amb motiu de la festivitat de San José i de la Setmana Santa.

L’objectiu és prescindir d’activitats no essencials on no puga garantir-se el compliment de les mesures preventives; mantenir aquelles que han demostrat ser efectives per al control de la pandèmia; i evitar viatges innecessaris.

QUÈ SUCCEIRÀ AMB ELS VIATGES?

En referent a la mobilitat, s’ha acordat la seua limitació pel tancament perimetral de totes les CCAA. Per tant, no hi haurà opció de realitzar turisme nacional ja que totes les autonomies estaran tancades.

LES ILLES TAMBÉ ES TANQUEN?

No, aquest tancament perimetral no serà aplicable a les Illes Canàries i Illes Balears.

EN QUINES DATES ESTARÀ PROHIBITS VIATJAR?

Sanitat ha establit dos períodes diferents en el que hi haurà tancament perimetral. El primer és del 17 al 21 de març amb motiu del pont de San José. El segon i últim període és del 26 de març al 9 d’abril degut a la Setmana Santa.

No obstant això, aquesta situació podria allargar-se més en el cas de la Comunitat Valenciana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ja ha avançat la possibilitat d’estendre el tancament perimetral fins al 9 de maig, dia en què finalitzaria l’estat d’alarma. A més, atès que l’autonomia ja està tancada perimetralment, els dos períodes assenyalats no es tindrien en compte estant prohibit viatjar durant aquests dos mesos.

PUC EIXIR DEL MEU MUNICIPI?

Sí, tots els ciutadans tenen permès desplaçar-se a altres municipis sempre que estiguen dins de la mateixa autonomia.

QUÈ PASSA SI TINC UNA SEGONA RESIDÈNCIA?

En el cas que un ciutadà dispose d’una segona residència en una altra autonomia no tindrà permès desplaçar-se a ella. Si per exemple, un valencià disposa de casa a Xàbia, Benicàssim o una altra localitat de la Comunitat, sí que podrà passar allí el temps que vulga ja siga per Setmana Santa o durant qualsevol altre cap de setmana.

I SI JA DISPOSE D’UNA RESERVA HOTELERA?

En aquest cas succeeix igual que amb la segona residència. Cap ciutadà de la península podrà fer turisme nacional durant els períodes assenyalats. Per això, les reserves hauran de ser cancel·lades o ajornades per a més endavant.

ES POT VIATJAR A l’ESTRANGER? 

El tancament perimetral de les autonomies suposa la prohibició d’entrades i eixides per als ciutadans residents en elles. Per tant, no es podrà viatjar a l’estranger mentre dure la nova normativa. Per contra, els estrangers que sí que disposen de reserves hoteleres tindran permès passar la Setmana Santa a Espanya. No obstant això, no podran eixir de les autonomies i hauran de mostrar una PCR negativa  realitzada en les últimes 72 hores.

I QUÈ PASSA SI HE DE VIATJAR PER UN MOTIU QUE NO SIGA TURISME?

El Reial decret 926/2020 del 25 d’octubre amb motiu de l’Estat d’Alarma contempla diverses excepcions:

 1. Acudir als centres sanitaris i hospitals per a una urgència mèdica.
 2. Complir conobligaciones laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.
 3. Està permès el desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment de carburant en territoris limítrofs.
 4. Tornar al nostre lloc de residència habitual o familiar.
 5. Cuidat de majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 6. Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
 7. Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 8. Està permès desplaçar-se per a actuacions requerides o urgents davant els òrgans públics, judicials o notarials.
 9. Renovacions de permisos i documentació oficial i altres tràmits administratius inajornables.
 10. S’autoritzen els desplaçaments per causa de força major o situació de necessitat.
 11. Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, degudament acreditada.
HI HAURÀ LIMITACIÓ DELS DESPLAÇAMENTS NOCTURNS?

Sí, el toc de queda seguirà en vigor. Es limitarà la mobilitat nocturna com a màxim a partir de les 23.00 i fins a les 6.00 hores. En la Comunitat Valenciana actualment és a les 22.00 hores pel que encara ha d’anunciar-se si es manté o es retarda a les 23.00.

HI HA ALTRES MESURES NACIONALS PER A LES PRÒXIMES SETMANES?

Sí, en el conjunt de mesures també s’ha acordat la limitació de reunions. En espais públics tancats com a màxim podran estar 4 persones; en espais públics oberts un màxim de 6; i en espais privats les reunions estaran prohibides.

No obstant això, això és un mínim de mesures nacionals pel que cada autonomia pot ser més restrictiva. De moment, la Comunitat Valenciana té prohibides les reunions en tots els espais interiors ja siguen públics o privats. A més, en l’exterior hi ha un màxim de 4 persones en lloc de les 6 marcades pel Govern.