El Consell estudia ampliar la exigencia del pasaporte Covid a más establecimientos
Una persona muestra un código QR para entrar a un local de ocio nocturno en una imagen de archivo - Lorena Sopêna - Europa Press - Archivo

“Comença una nova etapa”. Així ha arrancat la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la celebració de l’última Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

La Comunitat Valenciana iniciarà aquest dimarts a les 00.00 hores una nova fase de desescalada. El Consell eliminarà aquesta mitjanit l’actual decret que regeix l’autonomia per a donar pas a una nova normalitat.

La principal novetat és la supressió del passaport covid en la majoria d’establiments. A partir d’aquest 22 de febrer, els valencians ja no hauran de fer ús del certificat de vacunació per a accedir a espais d’oci o hostaleria. No obstant això, sí que es mantindrà la seua vigència per a entrar en residències i centres socials. “Hem de protegir a les persones més vulnerables i encara estem en pandèmia”, ha recordat el president.

Un altre dels grans canvis anunciat per Ximo Puig és el referent a la restauració. Decau el número màxim de 10 persones en les taules i la separació d’un metre i mig entre elles. Només es mantindrà la prohibició de fumar en terrasses.

La secretària de Salut Pública, Isaura Navarro, ha explicat que “la inhalació del fum del tabac suposa un risc major” per a la propagació del virus. “Estàs respirant el fum d’una altra persona convertint a tots en fumadors passius i hi ha un increment del risc de contagi. Atès que continuem en pandèmia és convenient mantenir aquesta limitació que no suposa pràcticament res. La gent s’alça amb normalitat, s’aparta una mica, fuma i torna a la taula. Ni respirem el fum d’altres persones ni s’incrementa el risc de contagi”.

MESURES PER A FALLES I SETMANA SANTA

Una mesura que no canviarà serà la referent a les mascaretes. Aquestes hauran de continuar usant-se en espais interiors i en exteriors amb aglomeracions. Així, Puig ha recordat que serà obligatòria en determinats esdeveniments massius de les Falles com la Crida, mascletaes, Ofrena i castells.

Respecte a les restriccions cara a Setmana Santa, Isaura Navarro ha avançat que ja treballen en això. “Tenim preparat un protocol que estan ultimant on s’arrepleguen una sèrie de recomanacions específiques. També s’ha contestat a totes les confraries que han preguntat i les mateixes respostes que els hem donat són les que estem arreplegant en el protocol perquè ningú tinga dubtes de com celebrar les festes de la manera més segura possible”.