“Espanya pot” és el lema sota el qual hui s’ha presentat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia espanyola. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha sigut el responsable de donar-lo a conèixer en un acte que ha tingut lloc en el Museu de les Ciències de València.

Sánchez ha qualificat aquesta estratègia econòmica com un nou “Pla Marshall” on la Comunitat “jugarà un paper important”. Per a això no ha dubtat a fer esment a la pel·lícula del cineasta valencià Luis García Berlanga del qual se celebrarà el centenari l’any vinent. “2021 ha de ser l’any en què el cotxe es deté i ja no passa de llarg. Aquesta vegada Europa salva a Europa i Espanya està a bord”, ha declarat.

El líder socialista ha assegurat que el Pla de Recuperació serà la base per a la nova modernització d’Espanya. L’objectiu és afrontar una reconstrucció sòlida, inclusiva i resilient davant l’impacte del COVID-19. “Cal rellançar l’economia amb un enfocament inclusiu i punter tecnològicament”, ha matisat.

Segons ha avançat Sánchez, Espanya rebria d’Europa 140.000 milions d’euros. El president del Govern s’ha referit a aquesta dotació com “una xifra inèdita” i “excepcional” a la qual se sumaran 79.000 milions de la PAC.

Pedro Sánchez presenta el pla de resiliència a València. / FOTO: ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

MÉS INVERSIÓ EN INDÚSTRIA I FOMENT DE LES FP

Aquest Pla servirà per a reforçar la capacitat industrial d’Espanya apostant també per la biotecnologia i la ciència. A més, es vol fomentar una Espanya verda invertint en energies alternatives com la solar; promovent el consum energètic responsable; o impulsant la distribució de vehicles elèctrics.

Un altre objectiu serà donar suport a la digitalització del país. En aquest punt es pretén que el 75% dels espanyols puguen tenir accés a la xarxa 5G per a comptar amb una connexió a internet ràpida i de qualitat.

A més, Sánchez ha avançat que el Govern continuarà apostant per erradicar la bretxa de gènere. La finalitat és acabar amb la desigualtat i fomentar la inclusió social. Ací també es treballarà per la creació d’ocupacions de qualitat, un punt per al qual s’apostarà per invertir en Educació. Per a això es renovarà la Formació Professional (FP) creant nous títols concordes als sectors emergents.

Altres punts que contempla el Pla de Recuperació són frenar la despoblaciómillorar l’entorn rural; o dur a terme una transició energètica, entre altres.