Un espray nasal bloquea la entrada del coronavirus
GRAF3320. MURCIA, 20/04/2020.- Una empleada de farmacia de Archena, Murcia, despacha una mascarilla KN95 a una clienta, este lunes, en el vigésimo séptimo día del estado de alarma decretado por el gobierno para frenar la pandemia del COVID 19. EFE/Marcial Guillén

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que “molt prompte” se suprimirà l’obligatorietat de la mascareta en interiors. L’últim anunci el realitzava aquest diumenge davant el Comitè Federal del PSOE. Amb aquest, són tres ja les ocasions en els últims dies que el president ha deixat entreveure que el compte arrere per a la fi de la mascareta ha començat.

La fi d’aquesta mesura vindria a confirmar el canvi de tracte de la pandèmia. Una reeixida campanya de vacunació i la necessitat d’entrar en una nova realitat justifiquen aquesta decisió. Malgrat això, des del Govern no s’aventuren a donar dates exactes. Serà el Consell Interterritorial de Salut qui decidisca en aquest cas, juntament amb els experts, quan i com es prendrà aquesta decisió.

ELS EXPERTS CONSIDERÁN QUE SERÀ ABANS DE SETMANA SANTA

Després d’aquestes declaracions són molts els experts que han volgut donar la seua opinió. La majoria d’ells coincideixen que la transmissió continua sent alta i que la mesura no hauria d’entrar en vigor fins a aconseguir una incidència menor a 100 casos cada cent mil habitants. Això podria aconseguir-se si es manté el descens actual en un marge de tres a cinc setmanes.

A més, l’evolució de la pandèmia en la resta de països europeus també serà alguna cosa en el que fixar-se. La majoria estan començant a retirar-la i els seus resultats poden ser un bon reflex en el qual mirar-se.

En tot cas, la retirada de la màscara no serà total. Es mantindrà la seua obligatorietat en centres sanitaris, transporte públic i espais de convivència de persones vulnerables.