Pedro Sánchez no prorrogará el estado de alarma en España
/ Borja Puig de la Bellacasa

El president del Govern, Pedro Sánchez, no prorrogarà l’estat d’alarma. El líder de l’Executiu ha assegurat que no té intenció de demanar una pròrroga al Congrés dels Diputats. Per tant, si no hi ha canvis, Espanya finalitzarà l’estat d’alarma per la pandèmia el pròxim 9 de maig.

Així ho ha declarat el mateix Sánchez durant la seua compareixença en la Moncloa per a informar sobre el desenvolupament del pla de vacunació. Durant la roda de premsa, el president ha destacat que l’objectiu del Govern és “que no siga necessari prorrogar més l’estat d’alarma i mantenir aquest sistema de cogobernanza per a continuar responent a qualsevol rebrot”.

Donar per finalitzat l’estat d’alarma portarà novetats en la regulació de la pandèmia tant a nivell nacional com autonòmic. El Reial decret que regeix Espanya des del 9 de novembre permet a les CCAA limitar la mobilitat ciutadana.

Per això, s’eliminarà el toc de queda amb restricció de mobilitat nocturna establit actualment. També s’alçaran els tancaments perimetrals com el que viu la Comunitat Valenciana i es restaurarà la mobilitat per Espanya. De la mateixa manera, finalitzaran les limitacions en les reunions socials tant en espais públics com privats.

No obstant això, es pretén que el Consell Interterritorial de Salut continue prenent decisions que seran de “obligat compliment” pel que d’empitjorar la situació, es podrien tornar a adoptar mesures com les citades.

El president del Govern a la seua arribada a la roda de premsa. / Borja Puig de la Bellacasa

El 70% d’Espanya estarà immunitzada a la fi d’agost

Pedro Sánchez ha anunciat que el ritme de vacunació s’accelerarà durant aquest mes d’abril i ha explicat quines són les previsions. “Cada mes millorarem al següent, avançarem i complirem els objectius que ens hem proposat”.

En la setmana del 3 de maig, seran 5 milions els espanyols amb pauta la pauta completa de vacunació. En la primera setmana de juny l’objectiu és aconseguir els 10 milions, i els 15 milions de persones vacunades en la setmana del 14 de juny.

Sánchez ha anunciat també que, en la setmana del 19 de juliol, es preveu que siguen 25 milions les persones vacunades i que el 70 per cent de la població, és a dir, 33 milions, estarà immunitzada a la fi del mes d’agost.

Més de 87 milions de dosis entre abril i setembre

Abans de juny està prevista l’entrada de 38 milions de dosis de Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Janssen. Això suposa rebre 3,5 vegades més de dosis que les arribades durant el primer trimestre de 2021. Espanya rebrà també abans de juny 5.700.000 vacunes de Janssen. Aquestes només requereixen una dosi i immunitza a partir del dia 14 posterior a la seua administració.

Sánchez ha explicat també hi ha una altra vacuna pendent d’autorització: l’alemanya CureVac. “Una vegada autoritzada, i sumant les seues dosis a les de la resta de vacunes, entre juliol i setembre, esperem rebre 48 milions de dosis. Els anuncie que en total tenim contractades més de 87 milions de dosis per a rebre entre abril i setembre”.

Sánchez respon a les preguntes dels mitjans de comunicació. / Borja Puig de la Bellacasa

Tots els majors de 80 anys, vacunats al maig

Segons ha explicat Sánchez, la prioritat continua sent completar la vacunació els majors de 80 anys com més prompte millor. “Comptem amb completar l’administració de primeres dosis aquesta mateixa setmana; i les segones dosis en la primera quinzena de maig. En aqueixa data sentirem la tranquil·litat de tenir fora de perill als nostres més majors”.

La població entre 70 i 79 anys serà el següent grup a ser vacunat amb Pfizer, Moderna i Janssen; alhora que els pacients amb condicions de molt alt risc, com trasplantats, determinats pacients oncològics, pacients en hemodiàlisis o persones amb síndrome de Down majors de 40 anys. A continuació ho faran el grup d’edat entre 66 i 69 anys.

Respecte a la vacuna d’AstraZeneca, a més de concloure amb els col·lectius que es van assenyalar com a essencials, ha començat a subministrar-se en la majoria de les comunitats autònomes a les persones de 55 a 65 anys, tal com ha explicat Sánchez durant la seua compareixença.