La Comunitat Valenciana tendrá una desescalada gradual para salir de la tercera ola
La Policía Local de Valencia en un control de tráfico durante el cierre perimetral de la ciudad.

La declaració d’il·legalitat del confinament domiciliari per part del Tribunal Constitucional deixa sense efecte les multes imposades. D’aquesta manera, més d’un milió de sancions han quedat automàticament desestimades. Aquells ciutadans que no l’havien pagat, no se’ls havia notificat o estaven en procés judicial per a recórrer-la no hauran de preocupar-se més.

Però, què passa amb les que ja han sigut pagades? En aquest cas el camí a seguir és diferent. La sentència del Constitucional declara il·legal el confinament, però no així altres mesures com el tancament d’establiments comercials. Això provoca que una de les disposicions de la fallada indique que, amb caràcter general, tot procés que haja adquirit fermesa judicial o administrativa no es pot reobrir.

Amb tot, l’articulat concret de la sentència fins i tot no ha sigut publicat. Mancant conèixer-ho, això podria suposar que només es puguen reclamar aquelles que es troben en període d’al·legacions. Quedarien fora de reclamació per tant les que ja han sigut recorregudes i a les justícia ha donat el vistiplau. A més, tampoc es podrien reclamar les que es troben fóra de termini.

Evitar les reclamacions per danys i perjudicis dels negocis que van haver de tancar les seues portes; aquest és l’objectiu de la disposició. Per això, el Constitucional assegura que el confinament domiciliari és propi de l’estat d’excepció; però no així el tancament d’establiments. Aquesta mesura sí que està avalada per l’estat d’alarma.

Aquestes matisacions sobre les conseqüències de la fallada de l’Alt Tribunal han sigut un dels punts que des de fa setmanes van alçar majors diferències entre magistrats.

Caldrà esperar per tant a la publicació de l’articulat concret o a la voluntat del Govern per a saber si, finalment, totes les multes podran ser recorregudes.