En el marc del debat de la Llei de turisme, oci i hospitalitat que hui s’ha aprovat en Les Corts Valencianes, l’alcalde de València ha assistit i ha valorat positivament esta normativa, ja que «respecta l’autonomia municipal» i planteja «que el turisme ha de tindre un creixement ordenat i sense causar problemes com ara la gentrificació que puga afectar els barris» amb una pujada del preu dels lloguers. Una gentrificació que, com ha indicat Ribó, té també altres causes, com per exemple, la llei d’arrendaments de l’Estat.

«Els apartaments turístics, vulguem o no, estan provocant un creixement del preu del lloguer i estan tirant algunes persones fora del seu propi barri», ha destacat Ribó després de l’aprovació de la llei de turisme, una norma que, com ha valorat l’alcalde, es dirigix «més als interessos de les grans empreses d’apartaments turístics» que als particulars. L’alcalde ha explicat que «esta normativa és molt important per a València, ja que la ciutat està registrant en este moment un creixement turístic molt important i això està causant molts beneficis, però també problemes en alguns barris».

Ribó ha explicat que esta llei donarà als ajuntaments les eines per a controlar i millorar determinats aspectes del turisme, especialment allò que afecta els apartaments turístics. Sobre este assumpte, ha indicat que «cal distingir entre qui té un apartament i el lloga (parlem aleshores d’economia col·laborativa) i les grans empreses que estan comprant pisos per a llogar i volen normes úniques per a saltar-se-les de la millor manera». L’alcalde ha manifestat també que és important «deixar la porta oberta per parlar d’una taxa turística que podria compensar necessitats de neteja, seguretat i d’altres».

«A València hi ha una norma urbanística, per cert, aprovada per l’anterior equip de govern, que diu que a la ciutat només poden haver-hi apartaments turístics en la planta baixa i en el primer pis dels edificis», ha recordat Ribó, qui ha indicat que esta norma pot ajudar a reglamentar i controlar problemes que es tenen a alguns barris, com ara Russafa, el centre de la ciutat o el Cabanyal. «Volem que l’arribada del turisme respecte la vida quotidiana dels valencians i les valencianes», ha subratllat l’alcalde al respecte.

L’alcalde de València ha valorat també la detenció ahir de l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en ser preguntat pels periodistes. «El que ha passat amb el senyor Zaplana es veia venir, perquè tothom es recorda de com va arribar a l’alcaldia de Benidorm, del cas Naseiro i de moltes altres coses, però el fet de constatar-ho ara és terrible», ha expressat Ribó, qui ha recordat que «dels quatre presidents de la Generalitat del Partit Popular: un està condemnat; un altre, dormint en la caserna de Patraix, i el tercer, ‘multiinvestigat’».

Ribó ha defensat que la majoria de valencians i valencianes són honrats i ha criticat que casos com el de Zaplana i Agramunt «tornen a embrutar el bon nom de València». «El PP és una màquina de corrupció, on si queda alguna poma per podrir-se que isca corrent d’esta cistella, perquè si no, ho passarà malament», ha conclòs Ribó.