Falla Plaza Docor Colado

La comissió Plaza Doctor Collado va presentar els actes que realitzarà durant el pròxim any amb motiu dels seus 150 anys. A la celebració van acudir diferents representants de la societat política i civil valenciana, a més d’experts i personalitats del món faller com Iván Esbrí, Raquel Alario, Quique Collado, Javi Mozas, Manolo Sanchis o el president de la falla, Tono Fangoaga.

Els assistents van poder conèixer alguns dels moments que han marcat la història de la Plaza Doctor Collado com la polèmica que es va originar respecte a la falla de la Margot en 1912, el seu caràcter solidari a través de la celebració dels Jocs Solidaris, l’edició de la revista l’Embolic o els seus primers premis en especial. Per altra banda, els fallers van recordar un dels moments més importants de la seua comissió, quan la cantant Rocío Jurado va desfilar en l’ofrena amb la seua comissió en 1982.

Després de tot el que es va mencionar no és d’estranyar que esta comissió conte amb una llarga trajectòria, com s’ha pogut observar a través dels documents que s’han trobat i que daten de 1869, tot i que no va ser fins 1911 quan van rebre el nom amb els qual se’ls coneix actualment.

A més, van presentar les diferents activitats que van a realitzar-se durant l’any com la setmana cultural amb l’entrega de premis Lonja y Salvador Debón, xerrades i conferències o una dansà representada per les diferents Falleres Majors de València.

La comissió també compondrà el pasdoble del 150 aniversari, que es presentarà a finals de novembre en el Palau de la Música, lloc que també acollirà un concert solidari el benefici dels quals aniran destinats a Càritas el pròxim 13 de gener.

Els representants van aprofitar l’acte per a recordar els artistes fallers que s’encarregaran d’elaborar els monuments, els germans Santaeulalia i Ricard Balanzà. Amb ells, la comissió pretén alçar-se amb el màxim guardó dins del món faller, com ja va ocórrer en sis ocasions, l’última d’elles en 1969.