Goya

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha projectat i presentat a la Filmoteca els nou curtmetratges valencians candidats a ser nominats als Premis Goya. Aquests curts han sigut seleccionats d’un total de 35 per a competir per les nominacions de la 34 edició dels Goya en les categories de millor curtmetratge d’animació, documental i ficció.

En esta edició dels Goya, el 25 % dels curtmetratges candidats està dirigit per un director o directora valencians o produït per una empresa valenciana. D’aquests nou curtmetratges, quatre són d’animació, dos són documentals i tres de ficció.

Dins dels deu curts de la categoria d’animació han sigut seleccionats quatre valencians: ‘Madrid 2120’ de José Luís Quirós i Paco Sáez (Lightbox), ‘Miss Mbulu’ de Ben Fernández (Jaibo Films), ‘Tututú’ de Rosa Peris (Rosa i Mercedes Peris) i ‘Vs Santa’ d’Aitor Herrero i Raúl Colomer (Barreira).

En la categoria de millor curt documental figuren ‘Los que desean’ d’Elena López Riera (Alina Film) i ‘Makun (No llores). Dibujos en un C.I.E.’ d’Emilio Martí (Emilio Martí).

En la categoria de curtmetratge de ficció es presenten ‘Sushi’ de Roberto Martín (Mammut), ‘Cocodrilo’ de Jorge Yúdice (Jorge Yúdice) i ‘Muero por volver’ de Javier Marco (White Leaf Produccions).

D’aquests nou curtmetratges, quatre han disposat d’ajudes a la producció que concedeix anualment l’Institut Valencià de Cultura: els documentals ‘Los que desean’ i ‘Makun (No llores). Dibujos en un C.I.E’ i les produccions d’animació ‘Miss Mbulu’i ‘Tututú’.

‘Makun (No llores). Dibujos en un C.I.E’ també figura en el catàleg Curts 2019, amb el qual l’Institut Valencià de Cultura promou el curtmetratge valencià en festivals nacionals i internacionals.

Un comité, format per membres de la Junta Directiva de l’Acadèmia de Cinema i pels guanyadors de les últimes cinc edicions en les tres categories, ha seleccionat deu títols en l’apartat de documental, quinze en la categoria de ficció i deu en animació.

Aquests 35 curtmetratges podran ser votats en les pròximes setmanes per tots els acadèmics per a decidir els que, finalment, optaran als Premis Goya, que se celebraran el pròxim 25 de gener de 2020.