Valencia se viste de gala con los Premios Goya: horario y estrellas confirmadas
Exposición de los Premios Goya en la Plaza del Ayuntamiento de Valencia.

Per fi va arribar l’anhelat dia. Els valencians viuran hui per primera vegada la celebració dels Premis Goya en la capital del Túria. Són ja diverses setmanes en les quals la gala sembla ser dels principals temes de conversa. Les icòniques estatuetes situades a València apareixen des de fa dies en fotografies de cinèfils i curiosos. Però el compte arrere ha arribat a la seua fi.

El Palau de Les Arts ja està preparat perquè aquest dissabte s’inicien els Premis Goya a les 22 hores. L’esdeveniment serà retransmès en directe per RTVE des de les 19.30, quan els primers convidats desfilen per la catifa roja.

Després de celebrar la festa del cinema espanyol per excel·lència en ciutats com Sevilla o Màlaga, València va ser la triada per a la 36ª edició dels premisAixò posa el fermall d’or a l’Any Berlanga, que commemora el centenari del naixement del cineasta. A més, enguany es recupera la presencialitat encara que en un moment en el qual la sisena ona encara no ha arribat a la seua fi pel que s’ha suspès la festa posterior.

Uns Premis Goya més reduïts

A causa de l’actual situació sanitària els Goya comptaran amb molts canvis que impediran celebrar-los amb total normalitat. S’ha limitat l’entrada a un convidat per candidat, perquè Les Arts compta amb menor capacitat que altres auditoris. Tan sols hi ha 1.412 seients, encara que 200 d’aquests estaran ocupats per les cambres.

Això ha provocat que alguns dels convidats hagen de seguir el lliurament de premis a través de pantalles en sales comunes del Reina Sofia. El president de l’Acadèmia de cinema, Mariano Barroso, va assegurar que era un lloc “magnífic”, però “reduït” per a una gala com aquesta.

També s’ha delimitat l’assistència dels professionals del cinema que no estan nominats ni són acadèmics, a diferència de les anteriors gal·les. Malgrat això, sí que se’ls proporcionaran espais comuns, com les sales de protocol o de premsa i se’ls servirà un cátering. 

Novetats de la gala amb un aire més internacional

No solament per les restriccions sanitàries s’ha convertit aquesta en una gala extraordinària. L’Acadèmia de Cinema va declarar recentment que en aquesta edició s’inclouria un nou premi. Es tracta d’un Goya honorífic però a una estrela internacional. Així, l’actriu Cate Blanchett arreplegarà el primer Premi Goya Internacional, a l’ésser la protagonista de la nova pel·lícula de Pedro Almodóvar: ‘Manual para mujeres de la limpieza’.

Quant al Goya d’Honor que sí que s’atorga cada any, ja se sap des de fa temps el guanyador. José Sacristán pujarà a l’escenari per a arreplegar l’estatueta de reconeixement a tota la seua carrera artística.

Una de les majors novetats respecte a altres celebracions és la dels presentadors. Cares conegudes com Dani Rovira, Buenafuente o Eva Hache es van encarregar d’amenitzar la vetlada en altres ocasions. No obstant això, enguany no hi haurà un únic presentador.

Un dels noms que ja s’han revelat és el del cineasta gallec Dani de la Torre. El director de ‘El Desconocido‘ també s’encarregarà de la realització de la gala. Barroso ja va anunciar que hi haurà altres personalitats del món del cinema implicades i que amenitzaran la nit. Alguns d’aqueixos noms són Inma Cuesta; Juan Diego Botto; Belén Cuesta; Arturo Valls; Ana Milà; Bàrbara Lennie i la cineasta afganesa Sahraa Karimi.

Una catifa roja repleta d’estreles

Són 1.700 els acadèmics i més d’un centenar de nominats els que assistiran a aquest lliurament dels Premis Goya. Entre les personalitats més rellevants que creuaran la catifa roja estaran Javier Bardem i Penélope Cruz, així com Emma Suárez, Ángela Molina, Blanca Portillo, Luis Tosar, Javier Gutiérrez o Pedro Almodóvar.

Uns altres dels grans assistents seran Antonio Banderas, Paco León, Álvaro Morte, Belén Rueda, Juana Acosta, Najwa Nimri, Eduardo Casanova, Michelle Jenner, Óscar Jaenada, Carolina Yuste i Marián Álvarez.

Una empresa valenciana se convierte en la patrocinadora oficial de los Premios Goya
Antonio Banderas arreplega el seu Goya per ‘Dolor y gloria’ en la gala de 2020. / Getty Images

A més, als Premis Goya assistirà, per descomptat, el president de l’Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso. En l’àmbit musical, la gala comptarà amb les actuacions de Joaquín Sabina, Leiva i Luz Casal, entre altres.

A l’esdeveniment també acudiran responsables del panorama polític com el president del Govern, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Ximo Puig; la ministra de Treball, Yolanda Díaz; i el ministre de Cultura, Miquel Iceta.

Quines són les pel·lícules amb més nominacions?

Tot apunta al fet que la pel·lícula protagonitzada per Javier Bardem i dirigida per Fernando León d’Aranoa‘El Buen Patrón‘, es convertirà en protagonista de la nit. Amb 20 candidatures ha marcat un rècord històric de nominacions en la història dels Goya. Fins ara, només ‘Días contados’ de Imanol Uribe (1994) havia rebut fins a 19 nominacions.

En segon lloc, se situa ‘Maixabel’ de Icíar Bollaín amb 14 nominacions. ‘Madres paralelas’ de Pedro Almodóvar, arreplega fins a 8 nominacions incloent la de millor actriu a Penélope Cruz.

A la cua se situa ‘Mediterráneo’ de Marcel Barrena que acumula 7 nominacions. Finalment, amb 6 nominacions trobem ‘Libertad’ de Clara Roquet i ‘Las Leyes de la Frontera‘ de Daniel Montsó.