El nuevo Ejecutivo junto al Rey Felipe VI en el acto celebrado en la Zarzuela.
El nuevo Ejecutivo junto a Felipe VI en el acto celebrado en la Zarzuela.

Els quatre vicepresidents del nou Govern de coalició entre PSOE i Podemos al costat dels 18 ministres han jurat avui el seu càrrec davant el rei Felipe VI per a així prendre possessió dels seus respectius ministeris.

L’acte ha arrancat a les 10.00 hores en el Palau de la Zarzuela on s’ha procedit a la tradicional foto de l’Executiu liderat per Pedro Sánchez. Després d’això ha començat el traspàs de carteres que es prolongarà durant tot el matí.

En aquesta ocasió tots els membres de l’Executiu han jurat càrrec amb la fórmula de la promesa ometent la Bíblia i el crucifix, dos elements que no han estat presents atès que Felipe VI va permetre aquesta possibilitat en 2014.

Respecte a les anècdotes de la jornada, existia molta expectació respecte al moment en el qual els líders de Podemos i Esquerra Unida, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, prometien lleialtat al Rei en haver-se declarat públicament com a republicans. No obstant això, l’acte s’ha desenvolupat sense cap incident i els dirigents s’han limitat a seguir el protocol marcat encara que lluint abillaments de vestit sense corbata.

El vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, promet el seu càrrec davant el Rei.

Serà aquest dimarts 14 de gener quan se celebre el primer Consell de Ministres del nou Executiu i es nomene a la exministra de Justícia, Dolores Delgado, com a fiscal general de l’Estat.