Investigadores españoles apuntan a la nicotina como posible inhibidor del Covid-19
Un hombre fuma un cigarrillo durante la pandemia / REUTERS.

Investigadors de les facultats de Medicina de la Universitat de Castella-la Manxa treballen amb la hipòtesi que la nicotina es convertiria en una eina eficaç per a frenar la COVID-19 en la seua fase més virulenta.

Encara que assenyalen que els fumadors es contagien més pel mal en els seus pulmons, aquests ingressen menys als hospitals. Per això es remena la possibilitat del poder de la nicotina com a inhibidor del coronavirus. Segons l’estudi, aquesta frenaria la tempesta de citocines que inflama els pulmons i mata als pacients de COVID.

Aquesta investigació acaba de publicar-se en la prestigiosa revista sobre immunologia Frontiers in Immunology. Ara la hipòtesi necessita d’assajos clínics per a demostrar que la nicotina causa més beneficis que danys en pacients greus. El que sens dubte mostren les dades és que hi ha alguna cosa en els fumadors que els fa més vulnerables al contagi però més resistents a un desenllaç fatal.

ARRENCADA I DESENVOLUPAMENT DE LA INVESTIGACIÓ

Els investigadors van trobar més d’una quinzena d’articles científics de la Xina, els Estats Units i Itàlia. En ells confirmaven que el nombre de fumadors contagiats era menor de l’esperat encara que el contagi es produïa amb més facilitat.

L’equip de la UCM va aportar observacions clíniques empíriques en el pic de la pandèmia en els pacients hospitalitzats. Aquests van cercar la base fisiològica que relacionara l’observació epidemiològica amb el sistema immune.

AIXÍ ACTUARIA LA NICOTINA EN LA LLUITA CONTRA EL CORONAVIRUS

Els científics informen que el mecanisme fisiològic que pot explicar aquest fet es basa en l’existència d’una via antiinflamatòria. Aquesta és activada per un neurotransmissor endogen, l’acetilcolina.

Aquesta molècula s’uneix a un receptor específic anomenat receptor nicotínic. Aquests receptors es troben en els macròfags, unes de les principals cèl·lules del sistema immune responsables de la tempesta de citocines que agreuja als pacients de COVID-19.

Quan es produeix l’activació d’aquests receptors per acetilcolina o nicotina es genera un efecte antiinflamatori. És ací quan es disminueix l’alliberament de citocines. En aquest procés es basen altres tractaments ja existents com l’ús de pegats de nicotina per a la inflamació en la colitis ulcerosa.