El Govern i les autonomies anuncien hui el pla de Nadal

El Ministeri de Sanitat estudia les propostes dels governs autonòmics per a elevar a 10 el nombre de persones que podran reunir-se per Nadal i alçar els confinaments perimetrals

El Gobierno y las autonomías anuncian hoy el plan de Navidad
Salvador Illa en una de las reuniones del CINS. / Borja Puig de la Bellacasa (EFE)

És qüestió d’hores que Espanya conega com serà el Nadal més estrany del mil·lenni. Hui es reuneix el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) presidit pel ministre de SanitatSalvador Illa.

A les 16.00 hores arrancarà el procés de negociació en el qual les autonomies hauran d’arribar a un consens comú. L’objectiu és que d’aquesta reunió isca el pla de mesures vigent per a les vacances nadalenques i evitar així una tercera ona de contagis al gener.

Encara que de moment es desconeixen aquestes mesures, l’esborrany ja va anunciar algunes pautes. Entre elles destacava mantenir les reunions en sis persones i reduir les hores del toc de queda en les dates clau.

Respecte al toc de queda, l’objectiu de Sanitat és que passe a ser de 01.00 a 06.00 el 24 i 31 de desembre i el 5 de gener. La Comunitat Valenciana sembla disposada a donar suport a aquesta proposta en la qual Madrid i Catalunya discrepen. En tots dos casos s’ha proposat que siga de 01.30 a 06.00 hores.

REUNIONS DE 10 I MOBILITAT PER ESPANYA

En el cas de les reunions sí que hi ha consens i s’espera una ampliació per part d’Illa. Són moltes les autonomies, entre elles la Comunitat Valenciana, les que aposten per reunions de 10 persones. Ací caldrà matisar si els xiquets computen i en cas de fer-ho fins a quina edat.

A més, mancada determinar fins quants nuclis de convivència es posaran reunir i les dates en les quals això seria possible. Previsiblement es mantindria tant el 24, 25 i 31 de desembre i el 1, 5 i 6 de gener. En la resta de les vacances, les reunions seguirien amb el límit de 6 persones impedint els tradicionals sopars d’empresa o les reunions d’antics alumnes, uns esdeveniments característics de les dates.

Referent a la mobilitat, l’objectiu és que les autonomies reòbriguen les davanteres. La finalitat és permetre el desplaçament durant les vacances per a facilitar les trobades familiars.