Ximo Puig resuelve la gran duda: ¿Si hay más contagios por qué no hay más medidas sanitarias?

La Conferència de Presidents Autonòmics celebrada aquest dimecres va concloure amb l’aprovació del retorn de les mascaretes a exteriors. Després de l’anunci, són molts els ciutadans que han mostrat el seu descontentament. Consideren que es tracta d’una mesura insuficient i qüestionen les raons per les quals no es prenen més restriccions cara a Nadal.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que “no estem igual que fa un any”. “Amb la mateixa incidència actual a Espanya, fa 11 mesos teníem el triple d’hospitalitzats que ara; teníem el doble de pacients crítics que ara i teníem una mortalitat molt superior, un 80% més”, ha argumentat.

“Arribar al 94% de vacunació en la Comunitat Valenciana ha tingut una gran recompensa, individual i col·lectiva”. Per aqueixa raó, “la resposta hui ha de ser diferent; perquè també la situació és diferent gràcies a la gran vacunació, especialment, en les persones més majors”.

A més, ha assenyalat que “la societat necessita una pilota d’oxigen mínim aquest Nadal”. No obstant això, ha remarcat que ha de celebrar-se “amb la màxima prudència” i ha subratllat també que “a hores d’ara de la pandèmia, ha de valorar-se la importància de la salut mental“.

Així doncs, “més que mesures de restricció pròpies del 2020, la Comunitat Valenciana defensa mesures de protecció pròpies del 2022” per a “mantenir sempre la complicitat social amb la ciutadania”, ha defensat Puig. Aquest ha resumit l’estratègia a seguir en tres paraules: “vacunació, protecció i corresponsabilitat”. No obstant això, ha confessat que tot això es mantindrà “mentre la pressió hospitalària ho permeta i siga possible”.

LES SIS MESURES PROPOSADES PER PUIG 

Seguint aquest plantejament, el president va proposar ahir al Govern i a la resta de comunitats sis mesures:

  1. Ús obligatori de la mascareta en exteriors de forma temporal i amb excepcions: àmbit rural, espais naturals i pràctica esportiva en l’exterior.
  2. Implantació del passaport COVID en tota Espanya per a aconseguir espais més segurs i motivar als reticents a vacunar-se.
  3. Accelerar al màxim la vacunació com a vector fonamental.
  4. Facilitar el testatge de casos per a descongestionar l’Atenció Primària; limitar les festes de Cap d’any i esdeveniments massius; i pactar entre tots els territoris un marc comú referent a com es compleixen les quarentenes.
  5. Unificar recomanacions respecte a les trobades familiars d’aquestes festes, com limitar les trobades familiars a un màxim de 10 persones; no assistir a cap reunió familiar si hi ha símptomes; preservar la quarentena o l’aïllament a qui li corresponga prescindir d’aquelles trobades innecessàries.
  6. Suport al Govern per a poder finançar la resposta a la pandèmia.