Sanidad anuncia el plan definitivo para la Navidad: reuniones de 10 personas y toque de queda a la 1
Varios transeúntes en un mercadillo navideño durante la pandemia. Quique García (EFE)

El director general de la Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha instat als governs a adoptar mesures urgents cara a Nadal per a frenar l’avanç de la sisena ona, la que ja es preveu que siga la més contagiosa fins hui encara que les hospitalitzacions es reduïsquen gràcies a la vacunació.

El màxim dirigent ha oferit una roda de premsa a Ginebra en la qual ha advocat per cancel·lar les festes. “Un esdeveniment cancel·lat és millor que una vida cancel·lada. És millor cancel·lar ara i celebrar més tard, que celebrar ara i estar de dol més tard”.

Segons l’expert, la manera de tornar ràpidament a la normalitat és “prendre les decisions difícils que cal prendre”. En aquest context, ha subratllat que “en alguns casos” suposarà “la cancel·lació o el retard dels esdeveniments” nadalencs. “No hi ha dubte que l’augment de la mescla social durant el període de vacances en molts països provocarà un augment dels casos; la saturació dels sistemes sanitaris i més morts“.

Al marge del Nadal, Tedros ha dedicat part del seu discurs a la variant Ómicron. Aquest ha confirmat que “s’està propagant significativament més ràpid que la variant delta”. A més, ha confirmat la possibilitat que els vacunats o pacients Covid puguen “infectar-se o reinfectarse”.

2022: L’ANY DE LA FI DE LA PANDÈMIA PER A L’OMS

Respecte a la fi del coronavirus, Tedros ha recalcat la necessitat d’acabar amb la pandèmia en 2022. Per a això ha assegurat que serà necessari “acabar amb la desigualtat”. En aquest aspecte, ha advertit que el 70% de la població de cada país haurà d’estar vacunada a mitjan 2022. Per a això ha instat a tots els estats a invertir en sanitat amb la finalitat de generar una “cobertura sanitària universal”.

“Quan les persones no poden accedir als serveis que necessiten o no poden pagar-los, es posa en risc a les persones; les famílies; les comunitats i les societats senceres. En l’any vinent, l’OMS es compromet a fer tot el que estiga a la seua mà per a posar fi a la pandèmia. També a iniciar una nova era en la salut mundial. Una era en la qual la salut estiga en el centre dels plans de desenvolupament de tots els països”.