Exaltación María Chaqués
Imagen de la Exaltación de María Chaqués en el Teatro Principal Fotos: Manuel Martín Fotógrafos

Dijous passat el Teatre Principal va acollir l’Exaltació de la Regina dels Jocs Florals, Maria Chaqués.

Un acte que tornava de nou al Teatre Principal, i que tant la Regina com la seua Cort d’Amor, van viure amb intensitat. Acte en el qual va participar com a mantenidora Ana Pastor, la vicepresidenta segona en el Congrés dels Diputats.

7 Televalencia ha volgut conéixer a fons a la Regina , recentment exaltada: una valenciana, amant de les tradicions i de la indumentària que ocupa el càrrec amb il·lusió, honor i responsabilitat.

Qui és Maria Chaqués?

María Chaqués és una dona valenciana, amant de les seues tradicions i de la indumentària valenciana . Sempre disposada i il·lusionada a conéixer València i les seues festes.

María és llicenciada en Dret per la Universitat de València i compta amb un Màster en Dret Internacional, Comerç Internacional per l’Institut Superior de Dret i Economia a Madrid.

María treballa com a advocada en una empresa turística de València ,a més d’estar al càrrec del seu propi despatx d’advocats multidisciplinari.

Imatge de María Chaqués, Regina dels Jocs Florals Foto: Manuel Martín Fotógrafos

Com i per què arriba a ser Regina dels Jocs Florals?

La proposta em va arribar per part d’Enric Esteve, president de Lo Rat Penat, després del regnat de la meua mare com CXXXII Regina dels Jocs Florals. En 2018, em va proposar ocupar el càrrec i el vaig acceptar amb molt d’honor i molta responsabilitat.

Com defineixes a Enric Esteve, president de Lo Rat Penat?

Enric Esteve és un gran valencià, en el qual es fa realitat com en ningú els objectius de Lo Rat Penat, que es defineix com a Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes. És una persona molt lluitadora i molt treballadora. És un ferm defensor de la llengua i de la cultura valenciana.

És a més una persona que té valor a dir les coses de manera clara i ferma quan els temps ho demanden. Enguany va fer tot el que va ser a la seua mà per a tornar a celebrar els Jocs Florals en el Teatre Principal, lloc on es van realitzar les anteriors 133 edicions.

La Regina Junt a la Cort D´Amor Foto: Manuel Martín Fotógrafos

Com has viscut l’exercici com Regina dels Jocs Florals? Quin acte és en el qual més has gaudit?

Enguany, malgrat les circumstàncies, no ha deixat de ser menys bonic. Malgrat haver sigut les primera Regina i Cort d’Amor a viure un regnat abans de la meua proclamació,   no ha deixat de ser un privilegi exercir aquesta representació.

Enguany ha coincidit amb el sisé centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer i hem sigut testimonis i convidades en la participació de totes les celebracions que han tingut lloc per a honrar la figura del nostre Sant més Universal.

Per primera vegada, Lo Rat Penat ha format part de la festa de Moros i Cristians, hem sigut convidats a participar en les festes de Sant Antoni Abad i hem desfilat en l’Ofrena de Turís.

He gaudit de molts actes però els actes que més he gaudit són aquells realitzats en honor al 9 d’Octubre des de la Processó Cívica amb la Senyera, el Te Deum fins al Sopar de Sant Donis.

Maria Chaqués junto a Monica Duart, su antecesora Foto: Manuel Martín Fotógrafos

Com a valenciana i amant de les festes i tradicions valencianes Quina és la festa que més li ha sorprés i que desconeixia?

Coneixia totes les festes en les quals he sigut convidada,  però hi havia algunes en les quals no havia arribat a participar.

Les que més em van sorprendre va ser l’extraordinari nivell aconseguit en les representacions dels “Miracles de Sant Vicent Ferrer”, juntament amb l’emotiu fervor amb el qual són seguides pel col·lectiu Vicentí, i que fan honor al seu lema: Bona Gent.

Maria Chaqués junt a Ana Pastor i Enric Esteve Foto: Manuel Martínez Fotógrafos

Com vas viure l’acte d’Exaltació en el Teatre Principal?

Va ser un moment únic i inoblidable. L’assistència va ser massiva, i vaig poder sentir el suport dels assistents tant cap a mi, com cap a totes les persones que conformen Lo Rat Penat.

La rematada va ser l’extraordinari discurs de la mantenidora de l’acte l’Excma. Sra Donya Ana Pastor, que va glossar encertadament la contribució de la dona valenciana a la nostra cultura. Les seues paraules d’ànim i afecte segueixen dins del meu cor.

Li estic molt agraïda igual que a totes les persones que han contribuït a l’èxit i a l’espectacularitat d’aquest rellevant acte, que mai podré oblidar.