Valencia se moviliza y convoca una gran manifestación para decir
Manifestantes durante una marcha contra los Països Catalans en Valencia. / REUTERS

La Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, Lo Rat Penat, l’Ateneu Mercantil de València i la Reial Societat Valenciana d’Agricultura han presentat hui un manifest que diu “No als Països Catalans”.

Les entitats valencianes han criticat “els continus atacs perpetrats contra la personalitat i el marc legal constitucional i estatutari del Poble Valencià”. Una situació que, tal com expliquen en el manifest, ha sigut agreujada pel Senat en admetre referències a la Comunitat Valenciana com “Països Catalans”.

La societat civil valenciana es nega a romandre en silenci davant aquesta nova agressió a la nostra identitat històrica i cultural, per part d’una institució que hauria de vetlar pels drets del Poble Valencià, salvaguardant la seua personalitat diferenciada”, assenyalen en el document.

La presentació del manifest ha tingut lloc aquest matí en la seu de Lo Rat Penat. José Luis Manglano, degà de la RACV; Enric Esteve, president de Lo Rat Penat; Carmen de Rosa, presidenta de l’Ateneu Mercantil; i Manuel Sánchez-Luengo, president de la RSVAD han estampat la seua signatura en aquest document.

Representants de les entitats impulsores presenten el manifest ‘No als Païssos Catalans’.

Des d’aquestes quatre entitats han exigit als poders públics “el respecte a la voluntat” dels valencians. El jurista i acadèmic Luis Miguel Romero Villafranca, portaveu de les entitats promotores, ha declarat: “Si la societat civil valenciana se sent atacada pel pancatalanisme més recalcitrant, i no emparada pels poders públics que hagueren de fer-ho, té el dret i el deure moral de defensar-se denunciant aqueixos atacs i exigint el respecte a la nostra pròpia identitat de valencians i espanyols; a la nostra història, cultura, arrels i senyals d’identitat; i sent així ningú amb més autoritat per a aqueixa labor que les quatre entitats centenàries que més han destacat en aqueixa defensa d’aquestes”.

CONVOQUEN UNA GRAN MANIFESTACIÓ CONTRA ELS PAÏSOS CATALANS

Després de la presentació del manifest, diferents entitats i organitzacions ja han anunciat la seua adhesió. Entre ells ha destacat el cas del Partit Popular, el qual ha mostrat el seu suport a la iniciativa.

La Federació Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de València també ha comunicat el seu compromís de seguir el manifest. A més, han anunciat una “nova i gran manifestació” encara que la seua data està per confirmar. Segons han avançat, servirà com a “mitjà d’expressió de la indignació popular enfront de l’actual procés de catalanización”.

Al marge de la manifestació, la campanya ‘No als Països Catalans’ cerca arribar a tota la societat valenciana. Per a això ha començat una recollida de signatures a través de la web: www.noalspaisoscatalans.com/.