Vista aérea de la visita del Papa a Valencia en 2006.

La trama Gürtel torna a estar en el centre de la política aquest dilluns. Hui, catorze anys després, comença el judici pels tripijocs per la visita del Papa a València en 2006, ja que suposadament va ser contractada de forma irregular per una empresa de la Gürtel.

Els capitostos de la trama –Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez ‘El Bigots’– s’asseuran de nou en la banqueta, aquesta vegada al costat de Juan Cotino, expresident de les Corts Valencianes, i Pedro García Gimeno, exdirector d’RTVV. La xarxa corrupta va servir perquè els implicats s’embutxacaren presumptament 3,3 milions d’euros.

El judici es prolongarà en l’Audiència Nacional fins al 4 de juliol, en el qual estan implicades 22 persones. Es tracta del desemborsament de més de 7 milions d’euros pel contracte de pantalles, megafonia i manteniment de la visita de Benet XVI. Aquest cost, establit pels imputats, suposadament el va assumir l’RTVV pública, que al seu torn es va adjudicar a través de Teconsa, empresa pantalla de la Gürtel.

Els acords amb els implicats

Segons fonts d’Europa Press, la setmana passada es va arribar a acords amb alguns dels processaments amb el Ministeri Públic. Així, Álvaro Pérez ‘El Bigots’ i quatre processaments més ja havien tancat el seu acord amb les fiscals. D’aquesta manera, la Fiscalia Anticorrupció podria rebaixar les condemnes a canvi d’assumir el delicte i satisfer les responsabilitats civils del mateix.

En principi, aquestes negociacions afectarien a quasi la meitat dels implicats. No obstant això, molts s’han retirat d’aquestes per no poder fer front a la part econòmica. Es tracta del pagament de responsabilitats civils derivades de la seua actuació en els fets. Entre els quals sí han pogut pagar, a part de ‘El Bigots’, es troben Ramón Blanco Balín -cervell financer de la Gürtel-, Pedro García Gimeno i dos membres de la mesa de contractació.

Així, ‘El Bigots’ ha demanat una reducció de 37 anys de presó a menys de 2 anys. El mateix podran sol·licitar aquells implicats que aconseguisquen l’acord, a excepció de García Gimeno. A l’exdirector d’RTVV se li demanaven 40 anys de presó, però sembla que aquesta pena serà una mica superior. No obstant això, Francisco Correa -cervell de la trama-, el seu número dos Pablo Crespo José Luis Martín Parra no han intentat cap acord.

Camps entre els testimonis

Durant aquests quatre mesos passaran per l’Audiència Nacional com a testimonis entorn de cent persones. Els més destacats són Francisco Camps, expresident de la Comunitat Valenciana, i membres del clergat.

Aquesta vista oral arriba quasi quatre anys més tard que José de la Mata, jutge de l’Audiència Nacional, manara a judici aquesta peça 4 de la Gürtel. En 2016, de la Mata va veure indicis de delictes d’associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte contra Hisenda.

Està previst que els acusats acaben de declarar el 16 de març. L’endemà compadiran els testimonis. Alguns estan investigats per les presumptes irregularitats en les contractacions de la Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del Papa. Entre ells, Francisco Camps, que està processat també pels suposats tripijocs en l’adjudicació a l’empresa Orange Market. Per estar investigat en altres causes, podrà acollir-se al seu dret de no declarar.

Aquest és el sisè judici de la Gürtel, però el cinquè en l’Audiència Nacional. Aquest òrgan ja ha valorat la primera època d’activitats de la trama, compresa entre 1999 i 2005. De moment, està pendent que el Tribunal Suprem la faça ferm.