La hostelería de Castellón abrirá el 16 de febrero como señal de protesta
Manifestación de hosteleros contra las restricciones del Consell.

(SONIA GARCÍA).- Mentre que la Comunitat Valenciana manté les restriccions, inclòs el tancament de l’hostaleria, Espanya es prepara per a la reobertura dels bars la setmana vinent. Un gir que ha pres forma amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc. El TSJPV ha autoritzat la reobertura de l’hostaleria ja que no es pot demostrar que són de focus de contagi.

La Justícia ha escoltat els reclams dels hostalers i els ha donat la raó. L’alt Tribunal del País Basc permet obrir bars i restaurants. Una decisió independent a la incidència acumulada de cada territori. Així, l’hostaleria podrà obrir malgrat trobar-se en ‘zona roja’.

En conseqüència, algunes autonomies ja han tendit la mà a l’hostaleria. En canvi, unes altres estan estudiant la possibilitat de mobilitzar-se en la setmana vinent. País Basc, Catalunya, Balears i Extremadura ja permeten reobrir els establiments hostalers. Navarra és més prudent i només permetrà el consum en terrasses.

Per part seua, Madrid serà la següent a ablanir les restriccions. Està estudiant la possibilitat de retardar el toc de queda i flexibilitzar els horaris dels bars i restaurants.

El mapa nacional està dividit. Algunes autonomies s’estan mobilitzant per a relaxar les mesures i permetre l’obertura de l’hostaleria. Unes altres, són més reticents. De moment, Galícia i Andalusia defensen mantenir les seues mesures actuals.

Comunitat Valenciana

Els hostalers valencians obrin la batalla per dues vies: la judicial i la rebel·lia. La setmana passada van interposar un recurs contenciós administratiu contra el cessament de la seua activitat.  A més, molts d’ells s’han mobilitzat a través de les xarxes socials convocant mobilitzacions. Si el dimarts no s’ha tombat el tancament del sector, molts propietaris amenacen amb obrir les seues portes malgrat la prohibició.

En aquest context, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar ahir la pròrroga de totes les mesures vigents. Fins a l’1 de març, continuarà el tancament total de l’hostaleria, excepte el servei de menjars per a portar. Una decisió que ha fet esclatar als hostalers. Aquests presentaran un al·luvió de demandes per danys patrimonials.

No obstant això, els recursos presentats i la bandada de la resta d’autonomies sobre aquest tema podria fer canviar la situació. S’espera que el Tribunals Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana es pronuncien en els pròxims dies.