Pedro Duque en su visita a Bionicia junto a Ximo Puig y José María Lagarón.
Pedro Duque en su visita a

El ministre de Ciència, Pedro Duque, ha visitat avui la ciutat de València. La jornada ha començat amb la visita a les instal·lacions de Bionicia, el spin-off del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Allí, Duc ha conegut de primera mà els avanços en matèria de protecció que s’estan desenvolupant contra la pandèmia.

El ministre ha estat acompanyat per de el president de la Generalitat, Ximo Puig; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pasqual; la Delegada del Govern, Gloria Isabel Calero; l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; i l’investigador de CSIC José María Lagarón.

Durant la visita, tots ells han pogut descobrir els nous desenvolupaments I+D que estan duent a terme en la seu de l’empresa valenciana. Entre ells han conegut el funcionament de les màscares PROVEIL. Aquestes compten amb propietats viricidas amb les quals es pretén protegir al màxim a la població del coronavirus. Segons han detallat, són més eficaços que les màscares FFP2 convencionals.

Lagarón, líder del grup d’investigadors que ha desenvolupat junt el filtre de nanofibras PROVEIL, s’ha mostrat orgullós de la visita. “S’han quedat molt gratament sorpresos de veure com un equip d’investigadors ha aconseguit transferir la tecnologia que hem desenvolupat de nanofibras i convertir-la en una generació completament nova de productes totalment espanyols d’EPIs que està ajudant a prevenir contra la Covid 19. Els ha interessat molt veure com havíem sigut capaços d’arribar a desenvolupar un filtre des de zero i en tan poc temps i s’han quedat molt sorpresos que hàgem sigut capaços d’instal·lar-ho tan ràpidament”.

FILTRE VIRICIDA INNOCU

Les màscares PROVEIL que han conegut Duc i Puig, suposen un avanç gràcies a la seua efectivitat. Es tracta d’un producte que actua per contacte en el filtre. Això es deu al fet que, segons els estudis, un bon viricida en una màscara funciona de manera més eficient a l’interior d’aquesta, en el filtre, que és on es queden atrapats els aerosols infectius. Per això, Bionicia ha decidit que el viricida estiga integrat dins del material, en lloc d’usar-lo com un recobriment.

Un altre dels moments més interessants ha sigut la visita del ministre a l’espai I+Sr. Allí, Lagarón els ha pogut explicar els nous estàndards per a les EPIs. Des de Bioinicia ja han començat a cridar a aquests nous desenvolupaments EPIs FFP4. Estan confeccionats amb materials segurs i multifuncionals per a garantir que en utilitzar una màscara no hi haja inhalació de substàncies tòxiques ni infectives.

A més, des de l’empresa s’està treballant a desenvolupar màscares que permeten una comunicació visual i la lectura de llavis. Al mateix temps, Bioinicia es troba centrada en projectes que tenen a veure amb filtracions selectives, perquè les màscares filtren al 100% tot tipus de partícules.

NORMATIVA  SOBRE EPIs INSUFICIENT I NO ACTUALITZADA

Una de les qüestions que s’ha tractat durant la visita s’ha centrat en la necessitat de revisar i actualitzar la normativa vigent en qüestions de protecció personal ja que aquesta és insuficient i no està actualitzada.

Per a Bioinicia la norma és “absolutament insuficient” tant per a en el seu format COVID-19, com per a situacions d’ús generalitzat per part de la població, com en una pandèmia.

Segons el propi Lagarón, “cap de les EPIs regulades estan optimitzades per a l’ús que actualment els estem donant. Les màscares PROVEIL estan, no obstant això, ingenierizadas cercant la protecció òptima enfront de la COVID-19.”

A més, asseguren que la norma no contempla aspectes com a nivells de filtració selectius amb eficàcies del 100%; nous dissenys; desinfecció; reutilització; propietats antimicrobianes; biodegradabilitat; requisits de límit de contaminants en els materials o esterilitat en la fabricació. Segons Bionicia, aquests són sol alguns aspectes de com hauria de millorar-se la normativa vigent.